Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem barn i Hälsingland har vräkts i år

Under första halvåret i år har fem barn i Hälsingland vräkts. Två av dem bor i Ljusdals kommun. I Gävleborgs län har 18 barn vräkts under perioden januari till juni i år.

Annons

Under januari till juni i år blev 358 barn vräkta i Sverige. Det är en ökning med nio procent jämfört med samma period föregående år. I Ljusdals kommun hamnade siffran på två barn som var inblandade i vräkningsärenden.

I Gävleborgs län har hittills i år 18 barn blivit vräkta. I Sandviken, Nordanstig och Ljusdal har vardera två barn vräkts, och i Bollnäs ett barn. Det visar ny statistik som Kronofogdemyndigheten gjort.

Lasse Pårs är ekonom på det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem. Han berättar att när en hyresgäst riskerar att vräkas och kronofogden är inkopplad i fallet kontaktar hyresvärden de sociala myndigheterna.

– Vi informerar om att den här familjen kommer bli avhyst vid det här datumet och det här klockslaget, säger Lasse Pårs.

Förfarandet är likadant oavsett vem det berör eller om det finns barn i familjen. Kontakten med de sociala myndigheterna ska ändå ske vid varje vräkningsärende. Det är lagstadgat i hyreslagen.

– Det är samma rutiner, oberoende om man är gammal eller ung. Det är samma lagstiftning som gäller för alla ärenden, säger Lasse Pårs.

Socialtjänsten är de som blir kontaktade av hyresvärdar som har hyresgäster som är inblandade i avhysningsärenden. Margaretha Larsson, enhetschef för ekonomi- och vuxengruppen, blir förvånad över statistiken att två barn vräkts i Ljusdal under första halvåret av 2011.

– I de här fallen eller fallet kanske de först blivit vräkta, men omgående fått annat boende genom socialtjänsten. Det är vår skyldighet att barnen inte sätts på gatan, säger Margaretha Larsson.

Mer läsning

Annons