Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingar i regnets och kylans spår

/
  • Det första tecknet på borrelia brukar vara att huden blir röd där man har fått ett fästingbett. Rodnaden kommer oftast en till fyra veckor efter bettet, och är större än fem centimeter.
  • Anders Drejare, läkare i Hudiksvall, berättar att borrelia finns i våra trakter av landet, men att risken att smittas är liten.

Kall och blöt sommar innebär fler fästingar och med det följer en ökad risk för fästingburna sjukdomar.

Annons

Fästingperioden är lång. Den börjar i april och slutar inte förrän snön och kylan kommer. Och de små krypen kan bära med sig sjukdomar. De mest kända är borrelia och TBE.

Anders Drejare, läkare vid Läkarhuset Västertull, säger:

– TBE är det väsentligen fritt från här i Hälsingland och det går att vaccinera sig mot det. Borrelia finns, även om risken att smittas är liten. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men det går att behandla med antibiotika.

Borrelia finns sannolikt globalt, skriver folkhälsomyndigheten på sin hemsida, men i Sverige är den främst rapporterad i landets södra och mellersta delar och längst Östersjö- och Bottenhavskusten.

TBE förekommer i södra Sverige. Den är vanligast längs ostkusten. De flesta fallen har rapporterats från skärgården i Uppland och Södermanland omkring Mälaren.

Hälsingland har än så länge varit skonad från TBE. Söder om Gävle är det vanligare.

I år har det varit en jämförelsevis kall och blöt sommar så här långt. I Sverige hittills i år har dock bara elva fall av TBE rapporterats till folkhälsomyndigheten. Två av dessa står Gävleborg för.

Statistik kring TBE och borrelia är besvärlig eftersom det inte är säkert att smittan skett i det län där man anmält det till sjukvården.

– Ibland är det import av bådadera, säger Anders Drejare. Det vill säga att fästingbettet vanligtvis har skett söderut och att man insjuknar hemmavid. Man ska komma ihåg att TBE finns även i Baltikum och delar av norra Centraleuropa.

Håkan Ström, läkare vid hälsocentralen i Iggesund, berättar att han plockat många fästingar på sin hund i år. Dock har han inte fått några indikationer i sitt arbete ännu på att patienter sökt för besvär efter fästingar.

– Men det kan ta lite tid. Först ska man hitta fästingen, bli biten och symptomen kan komma långt senare. Det är ännu tidigt på säsongen. Och symptomen är ofta diffusa.

Han tycker ändå inte att man ska vara orolig.

– Sunt förnuft kommer man långt med. Bär långbyxor när du vistas i högt gräs och ta bort fästingar direkt om du upptäcker dem. Det brukar bli en liten rodnad runt bettet, och en liten knöl som kan sitta i rätt länge, det är normalt, men om rodnaden sprider sig och blir större är det viktigt att kontakta sjukvården. Men det är bra att vara ute i naturen. Man ska ju leva också!

Mer läsning

Annons