Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkameror kan registrera alla

/
  • Det finns planer på att förse landets alla fartkameror med en scanner som kan läsa av registreringsskyltar på bilar som passerar. På så sätt kan trafikbrott, som oskattade, oförsäkrade, avställda bilar, upptäckas.

Polisen kan få ytterligare ett vapen för att upptäcka trafikbrott och ringa in efterlysta personer.

Annons

Planer finns på att förse landets alla fartkameror med en scanner som kan läsa av registreringsskyltar på passerande bilar.

I dag finns det 1 077 fasta och 25 mobila fartkameror runt om i landet. I dag har de endast en uppgift, att registrera fortkörare. Bilister som kör mer än sex kilometer över tillåten hastighetsgräns registreras på bild av fartkameran.

Den här registreringen sker via ett system för automatisk trafikkontroll, ATK. Nu vill polisen komplettera det systemet med ett annat, ANPR (automatic number plate recognition), som ska kunna registrera registreringsskyltarna på samtliga bilar som passerar kameran.

I det senaste numret av Motormännens tidning Motor beskrivs införandet av det nya systemet som ett sätt att göra trafiksäkerhetsarbetet effektivare.

Det nya systemet hoppas polisen kunna ta i bruk redan i slutet av året. Om ett par år kommer kameror också att finnas tillgängliga i många polisbilar.

Hos Motormännens riksförbund är man inte odelat positiv till det nya systemet.

Mer läsning

Annons