Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkameror behövs inte nonstop

/
  • Inget behov av nonstopbevakning. När trafiksäkerhetskamerorna, som här vid Skästra, fick vara på i sex månader i sträck gav det inte mycket. Så i år är polisen och Trafikverket tillbaka med plåtning av fartsyndare i intervaller.

I fjol gjorde polisen ett halvårs test med att låta fartkamerorna på vägarna i bland annat Gävleborg vara aktiverade ett halvår i sträck. Visserligen registrerades fler fartsyndare men ändå inte så många att kamerorna ständigt måste vara på.

Annons

– Tekniskt sett skulle vi kunna ha trafiksäkerhetskamerorna aktiverade hela tiden. Men administrativt innebär det sådant merarbete att det inte är värt det, säger Anders Kuoppa, kommissarie och gruppchef vid Rikspolisstyrelsens ATK-sektion i Kiruna.

På de nära 1 100 trafiksäkerhetskamerorna i landet finns en radarutrustning som ständigt visar både trafikintensitet och -hastighet. Om själva kamerorna är aktiverade eller inte beror på hur stor olycksbelastningen och trafikintensiteten är på den aktuella vägsträckan.

När trafiksäkerhetskamerorna var aktiverade nonstop under halva 2012 var det främst på riksväg 50 från Överbo mot Bollnäs och vidare mot Alfta som antalet registrerade hastighetsöverträdelser ökade. Liknande ökning noterades även på riksväg 83 från Tönnebro till Vallsta.

Apropå, riks-83:an registrerade de två kamerorna i Skästra, några kilometer norr om Järvsö, nästan lika många fortkörare som på hela den tidigare nämnda sträckan trots att den i södra Hälsingland har betydligt fler kameror.

Mer läsning

Annons