Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre viltolyckor i länet

/

Januari och maj är de värsta månaderna för viltolyckor. Men i år har siffrorna sjunkit och allt färre djur orsakar olyckor i trafiken.

Annons

I nästan alla län i landet har antalet viltolyckor minskat under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Totalt har antalet olyckor minskat med nästan en femtedel i hela landet. Det visar siffror som nyhetsbyrån Siren sammanställt från Nationella viltolycksrådets statistik.

– De snörika vintrarna de senaste åren har betydelse, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare Nationella viltolycksrådet.

Men i Gävleborg ser man ytterligare en orsak till den stora minskningen av viltolyckor under 2011.

– Älgstammen har minskat, den har vi skjutit bort. Sedan har lodjuren flyttat söderut och då vågar rådjuren vara i skogen och håller sig borta från vägarna. Dessa två faktorer kombinerat gör att det blir mindre viltolyckor, säger Söderhamns rovviltansvarige Lennart Östlund, Jägareförbundet Gävleborg.

I Gävleborg har antalet vilolyckor minskat med elva procent. Förra året var det 583 olyckor, de flesta där antingen älg eller rådjur varit inblandade. I år var det 520 olyckor och jägarförbundet är tacksamma för minskningen i statistiken

– Det är klart det är bra, det är förstås inge roligt att vara bli utkallad under den här årstiden när det är många av djuren som har kalvar, säger Lennart Östlund.

Förra året infördes en ny lagstiftning som innebär att man är skyldig att meddela polisen ifall man kör på ett djur, även om djuret inte verkar skadat. Detta har underlättat i polisens arbete att hitta igen de skadade djuren.

– Så fort ett djur blir påkört ska man meddela polisen, sedan ska man markera ut platsen där olyckan skedde, säger Sven Lind kriminalinspektör, Gävleborgspolisen.

Mer läsning

Annons