Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre i länet söker patent

I Gävleborg har antalet patentansökningar sjunkit drastiskt de senaste åren. Men detta är inget som oroar kontoret i Söderhamn.
– Det påverkar inte oss någonting, säger Patrik Rönnkvist på Patent- och registreringsverket i Söderhamn.

Annons

Antalet patentansökningar minskade med 15 procent i hela landet det första halvåret jämfört med samma period förra året. Men myndigheten drar inte för stora växlar på siffrorna.

– Vi är inte oroliga, på det stora hela ligger vi stabilt, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektor på Patent- och Registreringsverket.

Men i Gävleborg är minskningen betydligt mer synlig. 127 anmälningar av patent gjordes från länet för fyra år sedan. Efter årets första hälft har det bara kommit in 21 stycken.

– Det kan gå lite upp och ner, men sett till hela landet ligger vi på ungefär samma, säger Susanne Ås Sivborg.

För två år sedan fick 15 personer varslas från Patent- och registreringsverket i Söderhamn. Trots de sjunkande siffrorna är inte vd:n orolig.

– Jag tror absolut inte att detta kommer att beröra oss, säger Patrik Rönnkvist, resurschef på verkets avdelning i Söderhamn.

Anledningen är enkel: Patentfrågor sköts inte där. I Söderhamn behandlas istället bland annat registrering av varumärken och design. Även om antalet ansökningar dit har minskat, handlar det enbart om några fåtal mot förra året.

Mer läsning

Annons