Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt att ta hand om virket

/
  • Att ta hand om träd som fallit hur som helst är ett riskfyllt arbete som kräver särskild teknik, visar Urban Johansson.
  • Står man på rotens högra sida blir stubben längre men arbetet säkrare.
  • Säkerhet i arbetet måste alltid komma först. En kortare stubbe ger några tior extra, men kan kosta ett ben, påpekar Urban Johansson.
  • Sakta och fint ska roten sjunka tillbaka, om man kapar rätt.
  • Mitten, där det största värdet sitter, kan bevaras även om man kapar säkert.
  • – Att ta hand om stormfälld skog är en livsfarlig syssla, och är man inte van ska man leja hjälp, säger Urban Johansson.

Stora faror lurar på de vindfällda områdena. Att ta hand om stormfälld skog är förknippat med livsfara, och bör överlåtas åt professionella, säger Skogsstyrelsen, och varnar för hemmaknåp på drabbade skiften.

Annons

– Det här är en av de farligaste uppgifter som finns. Det är rena dödsfällan, och om man inte använder motorsågen annars ska man definitivt inte göra det nu, säger Urban Johansson, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall.

Stormen Dagmar drog fram mellan lördag och söndag, och har lämnat sina spår. Många skogsägare, med större eller mindre skogsinnehav, har varit ute och granskat sina skiften, och planerar sina insatser.

För att förebygga dödsfall och personskador när skogsägare går ut för att rensa upp, kommer Skogsstyrelsen att erbjuda extra utbildningsinsatser.

– När vi har fått en bild av hur omfattade skadorna är, ska vi erbjuda en kurs. När det gäller stormfällning ger vi kurser bara vid behov, och vi ska försöka få till en kurs i januari. Det är bra om man åtminstone går en kurs innan man går ut i skogen, så att man vet vad man har att göra med, säger Urban Johansson.

Mer läsning

Annons