Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska barnbarn döms till fängelse

Männen döms för bedrägerier mot äldre men frias också från flera av anklagelserna.

Annons

Flera äldre människor i Hälsingland och andra delar av landet har lurats på pengar och smycken. Nu döms en 45-åring och en 47-åring från Stockholmsområdet, för flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.


Männen döms till fängelse i tre år och tio månader. Duon har rest runt i Sverige, ringt personer som är 80–100 år och utgett sig för att vara ett barnbarn i behov av ett snabbt lån.
Samtidigt frias de på flera punkter, till exempel i 14 fall där personer blivit uppringda, men där det inte kom någon förfrågan om lån av pengar eller smycken under samtalet. Det är inte ett brott att ringa någon, oavsett vad tanken med samtalet egentligen var, konstaterar Hudiksvalls tingsrätt.


Männen ska betala skadestånd till de drabbade som blivit av med pengar eller värdesaker. För 47-åringens del handlar det om nära 775 000 kronor medan 45-åringen döms att betala 1,2 miljoner kronor. Skadestånden är ersättning för kränkning och det personerna blivit av med. Personer som inte blivit av med pengar eller värdesaker får däremot ingen ersättning för att de känt sig kränkta av brotten

Bevisningen bygger till stora delar på analyser av telefon- och datatrafik. Männens privata telefoner, och de platser de har varit på, har jämförts med varifrån samtalen till de äldre har ringts.


De båda männen har nekat till nästan alla anklagelser. De har sagt att de tillsammans med andra försäljare har rest runt och sålt varor och har lånat ut mobiltelefoner och bil. Tingsrätten anser dock att deras uppgifter är "otydliga och svävande" och att deras berättelser är "torftiga".

Mer läsning

Annons