Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam 85-åring i kamp för att få vård

Efter bröstoperation i oktober faller tänderna sönder för den 85-åriga kvinnan.
Under ett halvårs tid har hon bara kunnat äta flytande eller finfördelad mat.
Hon har kämpat, men tycker att ingen inom vården tar hennes problem på allvar.

Annons

Kvinnan, som bor utanför Söderhamn, är övertygad om att äldre människor blir sämre behandlade i vården och att de inte tas på allvar.

– Det är svårt för dem som är gamla och inte har några barn som kan följa med dem. Jag har kämpat i ett halvår, men nu orkar jag inte mer.

Det började med en tand som sprack i underkäken sprack mitt i sär första gången hon försökte äta efter operationen. Sedan har flera gått sönder.

Efter operationen kände hon att fyra tänder satt lösa. Två av dem lossnade häromdagen.

Kvinnan beskriver det som en kamp att överhuvudtaget få tag i en tandläkare. Det dröjde två månader innan hon fick träffa en tandläkare. Sedan har flera tandläkare gjort olika behandlingar, utan att något egentligen blivit bättre.

Kvinnan är övertygad om att tandproblemen hänger samman med nedsövningen. Därför var det naturligt att vända sig till Gävle sjukhus, men där har ingen brytt sig om hennes situation.

Med hjälp av patientnämndens kansli fick kvinnan till slut kontakt med anestesikliniken, som ansvarar för nedsövningen. De förnekade bara att tandproblemen kunde ha något att göra med nedsövningen

Patientskadeförsäkringen har avslagit kvinnans ansökan som ersättning för den första tanden som gick mitt itu. Enligt beslutet var tanden kraftig lagad sedan tidigare.

Kvinnan är upprörd över att bli ifrågasatt och oavsett ansvarsfrågan verkar det inte finnas någon som vill hjälpa till att lösa hennes problem.

Kjell Norman, divisionschef för både kirurgen och anestesin, tycker det är fruktansvärt att gamla människor tvingas kämpa utan att hamna rätt i vården.

– Vår vård för de äldre måste bli bättre. Målet med vårt projekt Värdig äldrevård 2012 är att äldre människor inte ska behöva så många olika vårdkontakter och att de ska få svar och hjälp inom rätt tid.

Mer läsning

Annons