Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enångers spelare tas om hand på allsvenskt vis: "Jag tvättar till och med kalsongerna"

Drömmen är en heltidsanställningen i ett allsvenskt lag, men en vecka i Liverpool hade räckt. Tills det slår in knatar Janne Damberg vidare på Brovallen i sin tjugonde säsong som materialare för Enånger - kanske Sveriges mest bortskämda division fem-lag.

Annons

Klockan 16.05

Det är matchdag och om tre och en halvtimme möts Enånger och Kilafors, två förmodade topplag i Hälsinglands division fem. Janne Damberg har varit på plats på Brovallen sedan tre och har precis burit över de orangelysande västarna till partytältet som är placerat mellan lagens avbytarbänkar. Där kommer fjärdedomaren sitta senare idag och hålla koll på spelarna som fått gult kort och, som enligt Hälsinglands nya regler, blir utvisade i femton minuter.

– Det är helt galet, jag hoppas de tänker till, säger han när reglen kommer på tal.

Janne Damberg har stenkoll på allt på Brovallen.

I det nyrenoverade omklädningsrummet hänger spelarnas tröjor på galgar vid de egna platserna. På borden ligger strumpor, shorts och uppvärmningsställ. Under står korgar för smutstvätt och nytvättade träningskläder. Kaffemuggar med namn är utplacerade lite här och var.

– Jag tvättar allt. Till och med de här, säger han och håller upp ett par märkeskalsonger.

–Träningskläderna en gång per vecka, och matchkläderna när de använts. Men kaffemuggarna rör jag inte. De vill jag inte ens titta i.

Sista föreberedelsen blir att pumpa bollarna. Solen gassar på den gröna välskötta planen och Janne kan gå in på kansliet och ta det lite lugnt en stund.

– Bollarna ska vara hårda. Det är grabbarna vana vid. Nu är det bara brygga kaffe kvar. Det går åt stora mängder. Två, tre kannor per match. Själv dricker jag ens inte kaffe.

I omklädningsrummet inför match.

18.10

Bortalaget har kommit och lämnat in dagens trupp. Enångers allt-i-allo slår sig ned framför datorn vid sitt stora skrivbord inne på kansliet för att uppdatera, och skriva ut matchprogrammet.

– Oftast är det både en och fyra skador, då är det fult att sitta och stryka. Det är det värsta jag vet. Det är bättre att de får ett program som är för dagen.

Ordförande, materialare åt herrarna i divison fem, sex och damlaget, och ansvarig för materialet till ungdomslagen. Lite, om ens något, i Enångers IK passerar Janne obemärkt. I år firar han 20-års jubileum i klubben, men allt började i Iggesund och spel i pojklaget där.

– Jag slutade spela som 14-åring. Jag var lite rund, och så var vi mycket i stugan ute i Iggesunds skärgård på somrarna.

– Jag halkade in på det på ett bananskal. Jag hjälpte till att packa inför en bortamatch, och sedan fick deras materialare en hjärnblödning. Det blev ett sätt att vara kvar. Spela fotboll saknar jag inte, men lagsammanhållningen hade jag saknat. Efter tio år så flyttade jag, och efter lite tjat började jag i Enånger.

För ett par år sedan gjorde han tre dagars praktik hos AIK:s materialare Åke "Bulten" Andersson. Tränare då var Rikard Norling, med Andreas Alm och Mikael Stahre under sig.

– Skillnaden där var att spelarna inte får gå in i materialrummet, och absolut inte i skoförrådet. Det är förbjudet. Jag har inga sådana regler.

Sista ändringarna i matchprgrammet  rättas till.

19.00

Spelarna är ute på planen och värmer upp. Janne Damberg plockar ner galgar, brygger mer kaffe och fyller på vattenflaskor.

– Jag skulle aldrig fylla på vattenflaskorna till träning. Någonting ska de göra själva. En match bad jag en spelare hämta vatten själv. Då gick han ner till ån i Vallvik och skulle hämta vatten där. Då fick jag frispel och for därifrån bara. Man måste ju tänka efter lite.

– Jag har jobbat på fritids och dagis, då får man hyfsad stubin. Men blir jag förbannad, då kan jag bli riktigt förbannad.

Lagsammanhållningen betyder mycket, men också att få ge service. Uppskattningen däremot, är en mindre drivkraft.

– Det är inte därför man gör det. Jag fick en telefon av grabbarna en gång, de tyckte min var så tjock och gammal, men det tog ett halvår innan jag satte igång den. Det är roligt att ge service helt enkelt, och så får man skratta och känna sig lite yngre.

– Grabbarna är väldigt bortskämda, men det roligt att skämma bort folk. Kanske presterar de lite bätte då, om de slipper tänka på massa saker runt omkring.

Janne Damberg får hjälp i kiosken av Kerstin Pettersson och Karin Gilljam.

19.30

Domaren blåser igång matchen, men Janne är fortfarande kvar i omklädningsrummet. Under division fem-matcherna har han hjälp i kiosken, men när damlaget och division sex-laget spelar han han koll på den också. Några minuter senare promenerar han bort och sätter sig på avbytarbänken.

– Jag sitter mest tyst och tittar. Är det någon gång jag får vila är det då. Nervös är jag inte. Jag kan inte påverka det som händer.

Under åren i Enånger har materialaren missat två eller tre matcher. På sommarsemestern blir det träningsläger på Åland, ett med herrlaget och ett med damlaget. Istället åker han till Thailand en månad varje vinter.

– Då stänger av mobilen och bara är. Jag trivs bra med att vara själv, då får man göra vad man vill. Det blir mycket tid själv på Brovallen, men det är lugnt, kanske är jag en liten ensamvarg.

Under matcherna sitter Janne mest tyst och tittar.

21.30

Matchen är slut. Enånger förlorade. Spelarna har gått in i omklädningsrummet. På kansliet sitter Janne och väntar.

– Det är inte kul att förlora, men det var rättvist. Kilarfors var bättre, finns inget att säga om det.

– Nu ska man försöka få av grabbarna kläderna och få in de i tvättmaskin. Ibland tar det väldigt lång tid. Vid förlust brukar jag vara lite försiktigare, men är det vinst kan jag skynda på de lite.

Tröjorna tar en timme i maskin, sen ska de galgas upp. Under tiden plockar han in efter matchen och stänger ned kiosken.

– Jag har varit här i tjugo år, så skulle det vara för framgången skulle jag slutat för länge sen. Det är mycket upp och ner, roligt när vi vinner, kanske lite mindre roligt när vi förlorar.

– Jag försöker göra samma sak ändå, men ibland när de har varit riktigt dåliga, då kan man ge igen på något vis. Då plockar jag inte fram någonting, då kastar jag bara ut det.

Efter matchen väntar en- och en halvtimmes jobb.

23.00

Janne lämnar Brovallen. Om en halvtimme börjar jobbet med att slipa knivar på Andritz i Iggesund. Han jobbar nästan bara nätter, och var fjärde eftermiddag

– Många tycker säkert det är otacksamt att vara materialare. Det är det säkert, att ta reda på all skit, men det är lugnt för mig.

– Drömmen vore att få göra det på heltid, i allsvenskan. Det vora allra kulast. Eller en vecka i Liverpool.

Mer läsning

Annons