Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av fyra utan brandvarnare i stugan

/

Var fjärde sommarstuga saknar brandskydd, enligt en ny undersökning från Försäkringsbolaget If.

– Man tror att det händer bara någon annan, säger Sofie Flodin, som dröjt med brandvarnare till sitt sommarhus.

Annons

En trevlig brasa kan bli till en livsfara. Förra året anmäldes 1 252 bränder i fritidshus till försäkringsbolagen, enligt Svensk försäkring. I en ny undersökning bland 919 stuginnehavare uppger 23 procent att de saknar brandvarnare i fritidshuset. Hela 95 procent av svenskarna har brandvarnare i den ordinarie bostaden.

– Jag tror att många har en idyllisk bild av att på landet händer inget. Men det är där man sysslar mycket med eld. Många har öppen spis, vedspis eller kakelugn, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Många sommarstugor ligger också långt från större samhällen, vilket gör att det kan ta längre tid för Räddningstjänsten att hinna dit. Det ökar risken för att en mindre brand sprider sig.

Förra året omkom 122 personer i Sverige i bränder. Vid tre av fyra dödsbränder saknades en fungerande brandvarnare.

Sofie Flodin har sommarhus i Rösten utanför Söderhamn. Hon köpte en brandvarnare förra sommaren, men har ännu inte packat upp den. Familjen brukar grilla och tända ljus på kvällarna.

– Här skulle man ju verkligen behöva brandvarnare. Jag har haft huset i sex år men inte tänkt på brandvarnare förrän jag sprang på en på ett varuhus förra året. Men sen har de varit så mycket annat att jag inte satt upp den, man är här så kort tid, säger Sofie Flodin.

Hemma har hon brandvarnare men i sommarhuset oroar hon sig inte.

– Jag tänker att det är ett litet hus i markplan, man hinner ut om det brinner, säger hon.

Mer läsning

Annons