Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nyår behövs ingen remiss

Anser du att du behöver hjälp av specialistvården?

Efter nyår ska du inte behöva gå omvägen via hälsocentralen.

Annons

Gävleborg är ett av få landsting som fortfarande kräver en remiss från primärvården för att man ska få komma i kontakt med specialistvården.

I februari beslutade landstinget att remisstvånget ska slopas och från och med 9 januari 2012 kommer landstinget att ta emot egenremisser eller vårdbegäran från sina patienter. Det gäller alla delar av hälso- och sjukvården.

– Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida, men vi kommer inte att slå på stora trumman med någon reklamkampanj eller så. Vi vill att det här ska kunna införas i lugn takt och erfarenheter från andra landsting visar att det inte brukar bli så många som använder den här vägen, säger projektledaren Jan Woxberg.

Helst vill landstinget att man skaffar en inloggning till e-tjänsten Mina vårdkontakter och skickar sin vårdbegäran den vägen.

– Då hamnar den rätt direkt. Men man kan också gå in på vår hemsida och skriva ut den blankett som vi tagit fram för det här. Den som inte har en dator kan ringa till den klinik han vill komma i kontakt med, så skickar de ut en blankett, säger Jan Woxberg.

Jan Woxberg understryker att ansvarsfördelningen mellan primärvården och specialistvården inte på något sätt förändras i och med det här. Specialistvården ska bara ägna sig åt de allvarligare sjukdomsfallen.

– Det är inte så att man själv får avgöra på vilken vårdnivå man vill bli behandlad. Om specialistvården bedömer att det handlar om något som är primärvårdens ansvar, så kommer patienten att hänvisas dit.

Mer läsning

Annons