Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster prognos för miljön i Gävleborg

Gävleborg har i nuläget bara förutsättningar att nå 4 av 14 nationella miljökvalitetsmål till 2020.
– Visst känns det dystert, framför allt när man ser de områden där utvecklingen går åt helt fel håll, säger Anna Bredberg, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.

Annons

För första gången har länsstyrelsen gjort en bedömning av hur länet kan klara de nationella miljökvalitetsmålen fram till slutdatumet 2020.

Det enda som är realistiskt att nå med de planer och åtgärder som är kända i dag, är målen för grundvattnet, försurning, luftkvalitet och våtmarker.

– Ändå har vi gjort den mest positiva bedömningen i landet. Det beror inte på att situationen är bättre här än på andra håll, utan att vi tolkat bedömningskriterierna lite annorlunda, säger Anna Bredberg.

När det gäller klimatpåverkan går det bakåt. Drivmedelsförbrukningen har ökat med 30 procent sedan 1994 och utsläppen har ökat under i stort sett hela 2000-talet.

– Det ser likadant ut i hela EU, men det är naturligtvis trist att se att de är så även i vårt lilla län.

Ekologisk mångfald är också något som det är riktigt dåligt ställt med.

– Det finns ingen naturtyp där inte arterna minskar.

Syftet med miljökvalitetsmålen är att de sammantaget ska lösa alla miljömål.

– Visst är målen mycket ambitiösa. Det är förstås väldigt svårt att klara det till 2020. Det krävs ju en total samhällsförändring, säger Annas Bredberg.

Förra året löpte tiden ut för länets 54 regionala miljömål. Bara drygt en tredjedel uppnåddes. Nästa år börjar arbetet med att ta fram nya regionala miljömål, kopplade till de nationella.

– Även om det ser mörkt ut och är trist får man inte låta det påverka arbetet. Det finns ändå en positiv utveckling på många området.

Mer läsning

Annons