Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att starta privata hälsocentraler

Miljoner i bygg- och uppstartskostnader ger förluster i årsredovisningarna för Mitt Hjärtas hälsocentraler i Hälsingland.

– Men de senaste månaderna har själva verksamheterna gett ett överskott, säger vd Anna Hammarström.

Annons

Mitt Hjärtas bolag för hälsocentralerna i Hudiksvall, Ljusne och Alfta gick med nästan sex miljoner kronor i förlust mellan maj 2010 och april 2011. Varvets hälsocentral i Hudiksvall startade i oktober 2010.

– Vi direktavskrev stora byggkostnader i Hudiksvall och hade andra stora uppstartskostnader, säger Anna Hammarström. Med nuvarande ersättningssystem i hälsovalet är det tveksamt om det någonsin går att hämta hem sådana kostnader, men det beror på vilket tidsperspektiv man har.

Sedan E-hälsan i Söderhamn kom till blir det förlust även det bokslutsår som tar slut den sista april.

– Vi direktavskriver byggkostnader även för Söderhamn. Där startade vi i september från noll utan några patienter. Dessutom har vi startkostnader för Varvets hälsocentral som vi periodiserat på 36 månader. Det belastar också det här bokslutet, men förlusten blir betydligt mindre än året innan.

Under 2011 var det bara hälsocentralen i Ljusne som lämnade ett överskott, förutom Voxnadalens hälsocentral i Alfta som såldes till Aleris i höstas, tillsammans med Bollnäs hälsocentral som också var lönsam men som inte ingick i hälsovalet. Den drev Mitt Hjärta på landstingets uppdrag.

Anna Hammarström skyller problemen till stora delar på landstingets hälsovalssystem, som hon anser är underfinansierat. Under 2011 sade Mitt Hjärta upp all rehabpersonal vid Varvets hälsocentral.

– Förr kunde annan personal avlasta läkarna. När dessutom akuta patienter ska erbjudas tid inom sju dagar innebär det att många med självläkande åkommor som förkylningar tränger undan de kroniskt sjuka som inte får några läkartider.

Mitt Hjärtas hjärtmottagning, som i höstas flyttade till Söderhamn från Bollnäs, har alltid gett ett överskott.

Annons