Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr kollektivtrafik i Gävleborg

/

Kollektivtrafiken i Gävleborg är tredje dyrast i Sverige. 1 610 kronor är priset för ett månadskort, vilket innebär en prisökning på 36 procent jämfört med för nio år sedan.

Annons

En sammanställning från Ekot av landets 21 län och regioner, visar att kollektivtrafiken i Gävleborg är den tredje mest kostsamma – i hela Sverige. Det kostar idag 1 610 kronor för ett månadskort. Det betyder att på bara nio år har kostnaden ökat med 36 procent.

– Priset är högt, men det har inte fått folk att sluta åka. Tvärtom ökade antalet resenärer med 10 procent under våren, säger Mats Hildebrand.

Han menar att personallöner, nya tjänster som SMS-biljetter, fler X-tåg och en tätare turlista är några av anledningarna till de ökade kostnaderna. Men även den generella prisnivån höjs lite hela tiden.

Det är svårt att jämföra kollektivtrafikens kostnader rakt av eftersom Sveriges län ser så olika ut både vad det gäller geografi och befolkningstäthet.

– I storstäderna är kollektivtrafiken en förutsättning för att samhället ska jämföra. Resandet är mycket kraftigt. Så ser det inte ut i mindre städer, säger Mats Hildebrand.

Mer läsning

Annons