Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt en miljard för att säkra människors trygghet

/
  • Juridiska ombud är viktiga för att säkerställa rättsäkerheten i asylprövningen, enlgit Migrationsverket.

Att säkerställa en rättvis prövning av asylsansökningar kostar. Från 2010 fram tills i år har Migrationsverket betalat ut drygt 1,2 miljarder till offentliga ombud.
– Det handlar om att skapa en rättsäker process, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

Annons

Från 2010 fram till och med september 2015 betalade Migrationsverket ut 1 265 298 676 kronor till offentliga biträden vid olika jurist- och advokatfirmor, för rättslig prövning av ärenden rörande invandringen till Sverige.

Läs mer: Behovet av rättslig hjälp väntas öka i spåren av flyktingkrisen

Enligt Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket, handlar det om att skapa en rättsäker process för den enskilde.

– Det är viktigt att offentliga ombud är med och tillvaratar den asylsökandes rättigheter, säger han.

Bortsett från storstadsregionerna tar endast Jönköpings län emot fler invandrare som med uppehållstillstånd än Gävleborg. Den 1 oktober var 1 744 nyanlända skrivna i Gävleborg. Utöver det tillkommer också drygt 5 000 asylsökande som är placerade på olika boenden i länet. Det medför också att regionens jurister och advokater har mycket att göra.

Läs mer: Därför väljer Rikard Willerius att hjälpa människor som söker asyl

I Gävleborgs län har knappt 20 företag fått dela på 19,7 miljoner kronor i ersättning mellan 2012 och april i år. Sett till advokatbyråer som har Hälsingland som främsta arbetsområde ligger till exempel advokatfirman Carl Lindström AB i Söderhamn, Olle Johansson i Hudiksvall och Hans Myhrberg, Bollnäs, högt på listan.

Läs mer: Gymnastiksalar står redo att ta emot flyktingar

I en rapport om kvaliteten på Migrationsverkets asylprövningar, genomförd av flyktingorganet UNHCR år 2011, konstateras att myndighetens arbete förbättrades markant mellan 2009 och 2011. UNHCR skriver att asylprövning är något av det svåraste en kan företa sig, eftersom det kräver kunskap inom ett så pass vitt område som både juridik och till exempel psykologi. Organisationen ansåg dock att Migrationsverkets process var rättsäker.

Mer läsning

Annons