Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk historia för skogens konung

/
  • Älgstammens storlek har genom århundradena pendlat mellan att vara en spillra till rekordstor. I dag finns runt 300 000 älgar innan jakten.

Från spillra på 1800-talet till rekordjakt på 1980-talet. Den svenska älgstammen har genomgått dramatiska förändringar genom åren. I dag finns runt 300 000 djur innan jakten.

Annons

Av den i dag runt 300 000-350 000 älgar starka stammen skjuts varje år cirka en tredjedel under älgjakten, den dödsorsak som är vanligast för älgen. Antalet skjutna älgar gånger tre är alltså en hyfsat tillförlitlig formel för att fånga älgstammen mellan tummen och pekfingret.

– Men igen vet exakt hur många älgar som finns eftersom vi inte har någon nationell totalinventering, säger Lars Edenius, professor på Sveriges lantbruksuniversitet och expert på klövvilt.

Han säger att Sverige historiskt sett haft bra statistik för avskjutning. Där går det att avläsa tydliga trender. Den som hävdar att det var mer älg förr har rätt. Och fel.

För 150-200 år sedan tvingades skogens konung näst intill abdikera för gott, sedan Gustav III drog in adelns jaktprivilegier och allmogen fått jaga. Vildrenen, vildsvinet och bävern tog kraftigt stryk. Rådjur och hjort hittades bara på skånska gods och älgar räknades troligen i hundratal. 1808 kom ett jaktförbud som förbättrade läget för spillran till älgstam.

– Dagens älgstam har sitt ursprung i första hälften av 1900-talet. Från 50- och 60-talet gick det snabbt uppåt. Det är ett stort djur, som kan öka snabbt i antal. Men Linné (1707-1778) såg till exempel aldrig en vild älg under sina resor, säger Lars Edenius.

År 1900-sköts runt 1 500 älgar i landet och 1951 sa zoologen Carl-Gösta Notini så här om läget: "Vem kunde sålunda vid början av detta sekel ana att vi vid dess mitt skulle inom landets gränser hysa världens utan konkurrens starkaste älgstam, som årligen avkastar det enorma antalet av mer än 16 000 djur".

Läs också: Hästen visade jägaren hem

Lars Edenius anger tre nycklar till att älgarna ökade i antal: de hyggen som uppstod av nytt skogsbruk, nedläggningen av småjordbruk som tog bort tamboskap som beteskonkurrent och nya tankar runt jakten där färre kor sköts.

– På 80-talet nåddes all time high. Sedan dess har stammen tagits ned igen, säger Lars Edenius.

1982 nåddes toppen. Då sköts 174 709 älgar i Sverige och älgstammen var dubbelt så stor som i dag. Samma år nåddes toppnoteringen för fällda älgar även i Gävleborg, då 18 500 älgar sköts här. Det pangades friskt i skogarna och vi smällde i oss viltkött. Älgen var en hushållsekonomisk faktor och 1982 och 1983 var konsumtionen runt tre kilo älgkött per person och år, fem procent av den totala köttkonsumtionen.

Läs också: Skillnad på älg och älg

De senaste 15 åren har antalet skjutna älgar varierat mellan 80 000 och 100 000, i Gävleborgs län mellan 4 500 och 6 500. I år har länet tilldelats 6 448 älgar. Nostalgiska jägare kanske tycker att det var bättre förr med mer älg i markerna.

– Då är minnet kort. Backa bandet 50 år så fans det nästan inga älgar alls. När vi ställer konkreta frågor till jägare så verkar de generellt sett nöjda, säger Lars Edenius, som menar att svenska älgar också är rätt välmående.

– Generellt sett mår älgstammen bra och är väldigt produktiv. Sverige och Norge har en världsunik produktiv älgstam, säger han.

Älgrekord för 33 år sedan, hur ser det ut vid älgjakten om ytterligare 33 år?

– Jag tror att antalet älgar kommer fluktuera upp och ned. Systemet älgar lever i är ju inte balanserat, klimatet spelar in. Antalet älgar som får jagas förhandlas i älgförvaltningsområdena, men jag tror att vi får se en tendens med en minskad avskjutning och en minskande älgstam i södra Sverige. Men det är bara en gissning, säger Lars Edenius.

Ingen vet hur skogens konung kan se framtiden an. Men samhället ska vara redo för vad som än kommer. 2012 fick Sverige en ny älgförvaltning, som ska vara adaptiv, det vill säga beredd på förändring. Dess framgång vilar på fungerande och riklig insamling av data och bra samarbete mellan myndigheter, organisationer, markägare och jägare.

Läs också: Nu ska många älgar skjutas

Mer läsning

Annons