Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Distansutbilda poliser igen"

Återinför distansutbildningen av poliser i Gävleborgs län. Den uppmaningen riktar nu de sex hälsingekommunerna i en skrivelse till justitieminister Beatrice Ask (M).
De vill ha överläggningar direkt med regeringen.

Annons

Under åren 2003–2009 utbildades 87 poliser i Hälsingland. Flera av dem valde sedan att stanna.

Distansutbildningen, med bas i Söderhamn, visade mycket goda resultat.

Men därefter har det ändå uppstått rekryteringsproblem.

- För bara några år sedan var det akut brist på poliser under sommarmånaderna. Den situationen vill vi inte hamna i igen, skriver kommunledningarna

Kommunerna i Hälsingland vill diskutera frågorna om distansutbildning med både rikspolisledningen och justitieministern. På det sättet hoppas kommunerna att tjänsterna ska kunna besättas snabbare.

- Att polisen är synlig, tillgänglig och effektiv, samt att det lokala brottsförebyggande arbetet bedrivs aktivt, påverkar i högsta grad synen på rättssamhället. Men fler brott måste också klaras upp, skriver kommunledningarna.

- Vi tillhör de landsbygdskommuner som generellt har problem med låg polisbemanning och svårigheter att rekrytera poliser.

Polisutbildningen i landet planeras snart att omformas. Den nuvarande polishögskolan är tänkt att läggas ned och ersättas av uppdragsutbildning vid en högskola eller ett universitet i Stockholmsområdet.

Nu hoppas hälsingekommunerna att den nya utbildningen ska utformas så att den delvis kan ske på distans.

Undertecknare av skrivelsen är ks-ordförandena Marie Centerwall (S) i Bollnäs, Roland Bäckman (S) i Ljusdal, Sven-Erik Lindestam (S) i Söderhamn, Monica Olsson (S) i Nordanstig, Yoomi Renström (S) i Ovanåker samt kommunalrådet Kåge Wallner (MP) i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons