Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är ingen kris"

/

Det stormar kring Centerpartiets kontroversiella idéprogram och partiledaren Annie Lööf. Men centerns Gävleborgs centerprofiler Magnus Svensson och Anders W Jonsson hoppas att debatten ska leda till ett starkare parti.

Annons

I december presenterade Centerpartiets ledning sitt förslag till ett nytt idépolitiskt program där partiets framtidsvisioner och tankar tydligt redovisas.

Förslaget innehåller bland annat formuleringar om att tillåta månggifte, fri invandring och plattare skatter. Något som har fått stor uppmärksamhet i media.

Det skrivits om förtroendekris, uppror i egna led och att Stureplanscentern tar över partiet.

I förrgår blev Centerns partiledare Annie Lööf tvungen avbryta sin Thailandssemester för att hantera den storm som blåst upp.

Anders W Jonsson, riksdagsman för Gävleborgs läns valkrets, och första vice ordförande för Centerpartiet är uppriktigt förvånad över all uppståndelse.

Han tror att ståhejet beror på att allas ovana vid att sådana här processer sker öppet.

– I vanliga fall skulle det här ha diskuterats och kompromissats fram bakom stängda dörrar. Men vi backar inte. Vi tror på öppenhet, säger Anders W Jonsson.

Enligt honom kommer sannolikt delar av idéprogrammet att skrotas och andra helt skrivas om. Till exempel tror han att formuleringarna om månggifte och slopandet av arvsrätten stryks.

– Det är tydligt att det här inte är förslag som alla står bakom. En del av det kommer att lyftas bort och en del kommer att omformuleras. Jag tror till exempel inte att formuleringarna kring månggifte kommer att finnas kvar, säger han.

Magnus Svensson är distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg. Han åker nu runt till länets kommunkretsar för att samla på sig åsikter om förslaget. Enligt honom har inte idéprogrammet skapat någon kris inom centern.

– Många av våra medlemmar är till 85-90 procent nöjda med idéprogrammet. Det kallar jag inte en kris, säger han.

I övrigt har han valt att hålla en låg profil för att inte skada förutsättningarna för en öppen och fri debatt bland länets partimedlemmar.

Mer läsning

Annons