Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är lite otryggt därute"

/

En allvarlig fallolycka i Hudiksvall nyligen har satt fokus på säkerheten för byggjobbare. Kan obligatorisk arbetsmiljöcertifiering rädda liv?

Annons

Byggnadsarbetareförbundet sätter säkerheten ute på byggarbetsplatserna i fokus efter sju dödsolyckor i samband med jobbet i Sverige, i år. Facket kräver obligatorisk arbetsmiljöcertifiering för byggarbetsgivare.

En undersökning som Novus Opinion gjort åt byggfacket visar att varannan tillfrågad byggnadsarbetare är rädd när han går till jobbet varje dag.

En allvarlig fallolycka i Hudiksvall för en tid sedan bekymrar byggfacket i Hälsingland:

- Det anses att risker hör till branschen, men man ska inte behöva gå till jobbet varje dag och undra om man får träffa sina kära igen, säger ombudsman Mikael Arvidsson, Gävle-Dalas sektion Hälsingland.

- Det är lite otryggt därute, säger regionala skyddsombudet Kjell-Åke Ericsson.

Han har varit med om att göra några stopp på grund av brister i byggnadsställningarna, men det har räckt med ett telefonsamtal till byggarbetsgivaren.

Byggjobben i Söderhamn är få. Men tak- och fasadarbeten pågår lite här och var. Bosse Johansson jobbar på taket till Oxtorgets Hälsocentral 10-12 meter ovanför marken. Han är inte rädd, han litar på proffsigt riggade ställningsbyggen:

- Det är stenhårda krav på sånt, säger han.

Mer läsning

Annons