Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför tackade de nej till bonusar

Nu talar läkarna på Aleris hälsocentral ut om bonuserbjudandena de fick för att gå över till landstinget.
– Det ska mer till än en muta på en halv miljon för att jag ska återvända till landstinget, säger den ene läkaren.

Annons

I mitten av oktober blev en av dem kontaktad av landstinget.

– Jag fick veta att de skulle starta en ny hälsocentral i Bollnäs och blev tillfrågad om jag ville börja jobba där. Jag svarade att jag skulle återkomma ifall jag var intresserad, det gjorde jag inte, säger han.

En vecka efter att det officiella stoppet för landstingets bonusar kontaktades han igen. Den här gången blev han erbjuden en halv miljon kronor för att gå över till landstinget.

– Jag svarade att det var märkligt med tanke på att landstinget hade slutat att erbjuda bonusar. Då fick jag veta att rekryteringen gällde hälsocentralen Kilafors. Ännu en gång svarade jag att jag skulle höra av mig om jag var intresserad och det har jag inte gjort, säger läkaren.

Hans kollega blev även han tidigare i höst kontaktad av landstinget. Han erbjöds med en gång en halv miljon kronor för att börja jobba på hälsocentralen i Kilafors.

– Jag lyssnade på vad de hade att säga, men tackade sedan nej, säger läkaren.

Men trots hans nej hörde landstinget av sig igen.

– Väl efter att det officiella bonusstoppet kom blev jag kontaktad igen och ännu en gång erbjöd de mig 500 000 kronor för att gå över till landstinget, säger läkaren.

De två läkarna förklarar vad det är som gör att de tackar nej till en halv miljon kronor. Landstinget är inget som lockar.

– Jag tycker att det är oetiskt att använda skattepengar på det viset. Jag har lämnat landstinget en gång i tiden där en starkt bidragande orsak var deras fientliga personalpolicy, säger den ena läkaren.

– Jag gör det dels av etiska skäl, men också för att jag trivs så bra med arbetsmiljön och ledningen på Aleris, säger den andre.

Ulla Waxin är primärvårdschef för landstinget och alla bonuserbjudandet går genom henne. Rekryteringen ska ha syftat till att lösa hyrläkarsituationen på hälsocentralen i Kilafors.

– Jag har inte godkänt något bonuserbjudande för en rekrytering till Bollnäs, det måste vara ett missförstånd. De bonuserbjudanden jag har godkänt gäller för rekrytering till Kilafors, säger hon.

Mer läsning

Annons