Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle

Bredband och mobiltäckning ska vara självklarheter i det moderna Sverige. I brist på utbyggnad riskerar vi att få ett uppdelat samhälle där människor på landsbygden blir allt mer marginaliserade.

Annons

Redan 1967 började den moderna mobiltelefonin att växa i Sverige. Då var mobilerna exklusiva och dyra varor endast tillgängliga för några få, framför allt företag. Sedan dess har mobilerna blivit mindre, billigare och miljoner gånger kraftfullare. I dag är mobiltelefoni ett nödvändigt verktyg i vårt samhälle.

Internets genomslagskraft och informationssamhällets framrusning har tillsammans med mobilerna revolutionerat samhället, från grunden upp till taknocken.

Allt mer av samhällsservicen flyttar ut på nätet och allt fler förutsätter att alla ska ha tillgång till mobiltelefon.

Men både bredbandsutbyggnaden och mobiltelefonin lider av samma problem. Folket i glesbygden halkar efter. Teleoperatörerna ser inget kommersiellt intresse med att bygga ut mobiltäckningen i glesbygd – förutom på turistorterna som under semestertider invaderas av folk från storstäderna.

Kommunala bredbandsbolag väljer på grund av bristande lönsamhet att inte direkt bygga ut till områden det faktiskt behövs; samhällen långt utanför stadskärnorna.

Redan i regeringens bredbandstrategi från 2009 identifierades stora problem med tillgången till snabbt internet för folk i glesbygd. Både vad gäller den nuvarande tillgången till bredband med hög hastighet och den framtida försörjningen av detta.

Bristerna riskerar att skapa ett digitalt klassamhälle där folk i städerna har tillgång till modern mobiltelefoniteknik och höghastighetsfiber, medan de som valt att bosätta sig naturnära knappt kan sms:a och bara kan drömma om att strömma en högupplöst långfilm från nätet.

Om utvecklingen inte stoppas och det satsas mer kraft på att bygga ut informationsteknologin kommer den digitala klyftan och utanförskapet på landsbygden att förstärkas.

Tillgång till snabbt internet och mobiltäckning är en demokratifråga. Ett fungerande vägnät ses som självklart och förknippas med rörelsefrihet. Efterkrigstidens utbyggnad gav framtidstro och hopp. I dag har bredbandet och mobilteknologin tagit över den symboliken.

Kommunikation, trygghetslarm och våra småföretagare är beroende av mobiltelefoni och bredband. IT-infrastrukturen har blivit en av de viktigaste frågorna för boende på landsbygden.

Underpresterande bredbandsuppkopplingar och avsaknad av mobiltäckning skapar informationsklyftor. I stora delar av Sverige kan inte befolkningen ta del av den allt viktigare digitala lokaljournalistiken, på grund av bristfällig och ibland helt frånvarande uppkoppling.

Bredband är viktigt om landsbygden ska leva vidare. Mobiltäckning är fundamentalt och avsaknad skapar otrygghet. Vad händer om det inte går att larma 112 när olyckan är framme, för att det kommersiella intresset inte varit högt nog att bygga ut mobilnätet?

Regeringen har som mål att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till 100 Mbit bredband år 2020. Enligt kommunerna blir det svårt att nå dit.

I den här serien kommer vi att titta närmare på våra lokala förutsättningar. Hur ser det ut med bredband och mobiltäckning i dag? Och vad görs för att förbättra situationen?

Se också:

Pengarna räcker inte.

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Så tycker vi om våra bredband.

Kör med Robin Hoodmetoder.

Glössbo tidigt med fiber.

"Ibland kan vi ta emot sms".

Sju master inom en mil – ingen täckning.

Mer läsning

Annons