Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufförer passar inte som läkarsekreterare

Det ser ut att bli svårare att finna sommarvikarier än vad landstinget trodde tidigare i våras.

– Många sökande visade sig inte behöriga, säger Maria Björnström som sköter rekryteringsarbetet.

Annons

Maria Björnström berättade i februari att det fanns uppåt 30 sökande till sjukskötersketjänsterna vid Hudiksvalls sjukhus jämfört med två året innan.

– Nu ser det kärvare ut med sjuksköterskor i Hälsingland. En del som studerar till sjuksköterskor ser sig tydligen redan som det, men de räknas bara som undersköterskor tills de fått sin examen.

Ett sjuksköterskeuppror har spritt sig över landet inför semesterperioden, men det har Maria Björnström inte märkt något av.

– Av dem som tackat nej är det ingen som krävt 24 000 kronor i månadslön. De har fått jobb hos andra landsting och kommuner.

Det är problem i hela länet att få fatt i läkarsekreterare. Även där har många utan tillräckliga meriter sökt.

– Jag har haft både gymnasieekonomer och busschaufförer. De vet nog inte vad som krävs av en läkarsekreterare.

Maria Björnström har tagit emot beställningar från vårdenheterna. Om det inte går att få tag i vikarier får varje enhet försöka lösa problemet själva. De kan till exempel erbjuda extra lön och ledighet till fast personal som tar ut mindre semester under sommaren.

Enligt Mikael Ryd, chef för Bollnäs sjukhus, finns hos dem fortfarande luckor att fylla, men han bedömer det som att Aleris ska klara av att hålla alla avdelningar och mottagningar öppna.

– Vi går ut med en morot på 10 000 kronor extra per vecka för personal som arbetar i sommar, dubbelt upp mot vad landstinget erbjuder.

Mer läsning

Annons