Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i den nya vargförvaltningsplanen

Under fredagen presenterade Naturvårdsverket en nationell förvaltningsplan för varg. Den tar fasta på två övergripande mål, att minska inaveln i vargstammen och att det ska råda god samverkan mellan människa och varg.

Annons

Naturvårdsverket har tagit fram planen på uppdrag av regeringen.

- Det är en plattform där vi visar vad vi gör och även presenterar vad som behöver göras i framtiden, säger Ruona Burman, viltsamordnare å Naturvårdsverket.

Något som inte står i planen är hur många vargar som ska finnas i Sverige eller hur och när eventuell jakt ska bedrivas.

- Just nu är det en fråga för regering och riksdag, säger Ruona Burman.

Naturvårdsverket har formulerat två övergripande mål för den svenska vargförvaltningen. Det ena är en god samexistens mellan människa och varg och det andra att det ska finnas en livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus.

- Utan en gynnsam bevarandestatus är det svårt att arbeta med andra förvaltningsåtgärder, säger Ruona Burman. Tar vi inte in vargar utifrån kommer det att krävas dagens vargstam ökar till minst 1 000 vargar i landet för att inte förlora den genetiska variationen.

Men kan vi öka den genetiska variationen genom inslag utifrån tror hon att det mycket väl kan räcka med några hundra individer.

- Det är viktigt att man gör den kopplingen när vi pratar om utplacering och invandring av varg, säger hon.

Vargförvaltningsplanen har redan kritiserats från flera håll och Ruona Burman håller med om svårigheterna med att lägga fram en plan när det saknas politiska beslut.

Det hon först och främst vill se är att beslutsfattarna tar ett beslut om hur många vargar det ska finnas eller också delegera frågan till Naturvårdsverket.

Mer läsning

Annons