Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsbördig pingstpastor söker kärleken i tv-program

/
  • Pingstpastorn Josef Barkenbom, uppvuxen i Bollnäs, är en av deltagarna i SVT:s nya dejtingprogram Tro, hopp & kärlek.

Det finns tro och det finns hopp, men finns det kärlek?
Det ska Bollnäsbördige pingstpastorn Josef Barkenbom ta reda på när han söker kärleken i tv-programmet Tro, hopp & kärlek.

Annons

I tisdags sändes det första avsnittet av SVT:s nya dejtingprogram, som leds av Mark Levengood. Tre präster och en pastor ska på bästa sändningstid leta efter någon att dela livet med. De har alla funnit kärleken till Gud, men ska nu även hitta en livspartner.

Precis som i TV4:s succé "Bonde söker fru" har prästerna valt ut fem personer att dejta, från de brev som de sökande har skickat in. I sju avsnitt får tittarna följa prästerna i deras jakt efter den stora kärleken – och i deras arbete inom kyrkan.

Josef Barkenbom är en av deltagarna. Han bodde i Bollnäs från ett års ålder fram till början av högstadiet, då hans pappa Emanuel var pingstpastor i Bollnäs. Josef har varit i hemstaden några gånger sedan flytten, bland annat för att predika.

– Jag är uppvuxen på södra Ren, gick på Kilbergsskolan och sedan på Gärdesskolan fram till mitten av sjuan då vi flyttade från Bollnäs. I ungdomsåren spelade jag fotboll och bandy i Bollnäs GIF och innebandy i Baldersnäs, säger han.

Josef Barkenbom, 31 år, är pastor i Södertörnkyrkan i Stockholm, där han har särskilt ansvar för ungdomsverksamheten.

– Jag är tacksam för vad Gud har gjort i mitt liv. Jag var ganska stökig som yngre och mer otrygg, lite smårebellisk. Gud hade alltid funnits i mitt liv när jag växte upp, men det var inte coolt bland kompisarna och brudarna att gå till kyrkan. När jag upptäckte Gud på allvar hände något på insidan, jag blev lugn och kände glädje över livet.

Josef sökte inte själv till tv-programmet. Det var produktionsbolaget som tog kontakt med honom.

– Jag fick ett samtal om att de ville ha mig med i ett seriösare dejtingprogram med präster. Eftersom präster ger råd i kärlek och viger människor ville de se hur vi själva har det med kärleken.

Till en början var han skeptisk men då programmet inte bara handlar om dejting – utan också lyfter fram hans tro och sätt att leva – valde han att tacka ja.

Josef Barkenbom hoppas att hans medverkan kan tvätta bort fördomar och förutfattade meningar om kyrkan, speciellt fördomen om att personer måste vara felfria för att välkomnas i en församling.

– Sen vill jag naturligtvis hitta någon att dela livet med också, säger han.

Vad letar du hos en kvinna?

– Jag letar en person som älskar livet och andra människor. Någon som älskar Jesus och som delar min tro. En social, spontan och äventyrslysten person som jag har roligt med och som jag blir attraherad av.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Som en ganska levnadsglad person med mycket energi och med ett stort nätverk. Jag försöker vara generös och bjuda på mig själv och inte göra tillvaron så komplicerad.

I maj spelades tv-programmet in och i det sjunde och sista avsnittet får tittarna veta om pingstpastorn fortfarande är singel.

Hur gick det? Hittade du kärleken?

– Det får jag inte säga något om, säger Josef Barkenbom hemlighetsfullt och skrattar.

Mer läsning

Annons