Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zico vill ha mat

/

Liten och skrikig vilar den i Mohammed Annous hand. Den kräver ständigt nya maskar, men det går även bra med bulgur.
I tre dagar har familjen Annous vårdat den lilla skära fågelungen, som låg övergiven i deras stupränna.

Annons

Mohammed Annous smackar lite med munnen och med ens öppnar fågelungen sin näbb.

Han vill ha mask och lite bröd doppat i vatten, ost och bulgur går också bra.

Men även om Zico, som han kallas efter den brasilianska fotbollsstjärnan, äter mat i små mängder så är han ständigt hungrig.

- Man känner sig som en hönsmamma, säger Mohammed och lirkar in ännu en mask i dunungens stora, stora gap.

Det var i lördags som han och hustrun Asmal hörde hur det knastrade på altantaket. När de klev ut på gräsmattan såg de tre nykläckta fågelungar ligga där på marken. När det fortsatte att knastra från taket tog Mohammed fram en stege och klättrade upp. Där låg den fjärde, helt rosa och utan en endaste fjäder. Mamman såg de däremot inte till.

- Vi försökte ta hand om dem alla, men de dog en efter en till slut var det bara den här kvar, säger Mohammed och lägger Zico i sin lilla låda som är inbäddad i fetvadd.

Men det är inte bara att vara nyblivna föräldrar.

Hittills är det Mohammed som har haft Zico med sig till jobbet. Han har ett eget företag så det har fungerat relativt bra. Men det måste letas mask också. Och den får inte bli kall.

Frågan kvarstår – kommer den att kunna överleva?

- Egentligen ska man aldrig ta hand om fågelungar, säger Stefan Persson, styrelsemedlem i fågelklubben i Bollnäs och Söderhamn. I så gott som samtliga fall finns det föräldrar, de överger inte ungarna om det inte har hänt en olycka. Men vill man ägna större delen av dygnet till att mata en fågel med insekter och mask, så visst kan den överleva.

 

Mer läsning

Annons