Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxman med stort tålamod

/
  • Christer Börjesson greppar inte vilken yxa som helst, utan väljer efter vilken byggteknik som ska användas.

För Christer Börjesson är en yxa inte bara en yxa. I garaget finns runt 200 att välja bland; alla handsmidda och kräver olika tekniker.

Annons

Hemma hos Christer Börjesson finns en stor hög med virke utanför garaget. I fyra år har den torkat och ska man var petig får den gärna ligga ett eller två år till.

– Det ska bli ett timrat gruvhus, jag har själv bott i ett sådant uppe i Röros i Norge, säger Christer Börjesson och förklarar att det är en enklare typ av arbetarbostad som gruvarbetarna bodde i.

Christer fuskar lite med motorsåg, men annars blir det hantverk rakt igenom och när stockarna bearbetas väljer han verktyg med omsorg. I dubbelgaraget finns hyvlar och borrar från olika tidsåldrar och landsdelar. Yxorna är fler. De är säker 200 stycken, alla är handsmidda och ofta signerade av smeden. Vissa släktforskar, men Christer är mer intresserad av att spåra yxor.

– Jag vill veta så mycket som möjligt om den som smidet yxan och teknik som använts när den brukats.

Den som vill timra som man gjorde måste ha stort tålamod. Själv har Christer inte alltid varit så tålmodig. I 20 år jobbade han som murare åt Skanska och gjorde stora byggprojekt. Av en slump hamnade han på en kurs i bygghantverk på 90-talet och har sedan lärt sig det mesta vad gäller gamla tekniker.

Mer läsning

Annons