Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkar på långt fängelsestraff för knivdåd

4,5 års fängelse och ett skadestånd på 110 000 kronor.

Den 35-åriga kvinnan gjorde sig skyldig till försök till dråp när hon i juli knivskar en man i Bollnäs, menar kammaråklagaren Krister Frykman.

I dag inleddes rättegången i Söderhamn.

Annons

Den 35-åriga kvinnan är misstänkt för att ha utdelat ett livshotande knivhugg mot en 31-årig man när de befanns sig på samma fest i Bollnäs den 23 juli.

Nu sitter de mitt emot varandra i rättssalen, han med kammaråklagare Krister Frykman och målsägandebiträde Stina Larsson bredvid sig.

När det blir hans tur att berätta om händelsen begär Stina Larsson att den åtalade ska lämna tingssalen. Mannen vill inte berätta sin historia när hon är närvarande.

Men frågan är vad som hände? Det fanns en dunk hembränt och öl i lägenheten, minnesluckorna är många.

31-åringen kan i varje fall komma ihåg att han och kvinnan, som han känner sedan tidigare, tjafsade om något under festen.

- Jag blev så irriterad att jag satte ner henne i soffan och bad henne lägga av.

När han skulle gå på toaletten stod hon plötsligt där och lurpassade på honom. Han såg att hon höll ena handen bakom ryggen och reagerade direkt.

- Innan hade jag hört hur hon skramlade i kökslådorna, då fattade jag som var på gång. Jag tog tag i hennes armar, men hon slet sig loss och högg kniven rakt in i bröstet på mig. Blodet sprutade och jag minns att jag tänkte, nu är det kört.

Den 35-åriga kvinnan och hennes försvarare Lars Lundkvist har en annan uppfattning om händelsen. Hon medger att hon höll i kniven men att det rörde sig om en ren olyckshändelse.

- Jag försökte ta mig loss. Och då stötte jag kniven i honom utan att jag kände det.

Anledningen till att hon hämtade kniven var att hon skulle öppna plastförpackningen i vindunken för att ta den sista slatten, förklarar hon.

Sedan är det vittnenas tur att berätta om händelsen. Ett vittne säger att den åtalade och 32-åringen stötte på varandra redan under söndagen. Då ska kvinnan ha gått fram till målsägaren och sagt att han pratade för mycket och att hon skulle "nypa" honom för det.

- Som jag upplevde det var det ett hot.

Den man som kvinnan gick till efter dådet har också kallats till rättegången. Han berättar att hon var chockad och sa att hon gjort något hemskt.

- Först fick jag inte ur henne vad. Sedan sa hon att hon stuckit kniven i en kompis. När jag ringde polisen var hon med på noterna.

I det första förhöret sa sig kvinnan vara förvånad över att det var så mjukt att sticka kniven i en människokropp.

Det var också den uppgiften kammaråklagare Krister Frykman lyfte fram i slutpläderingen.

Han tror inte att det handlar om en olyckshändelse, istället yrkar han att 35-åringen ska dömas till fyra och ett halvt års fängelse för försök till dråp. Därutöver yrkade målsägandebiträdet att kvinnan ska betala ett skadestånd på totalt 110 000 kronor. 100 000 för kränkning och 10 000 för sveda och värk.

Försvarsadvokaten Lars Lundkvist går med på 10 000 för sin klients räkning. Men bestrider kränkning.

Rättegången fortsätter på torsdag.

Mer läsning

Annons