Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngve har 800000 husdjur

/

Intresset för biodling ökar nu i Sverige. Trenden har inte nått till Bollnäs, men biodlare Yngve Näsman vill gärna ha fler kollegor.
– Det är ett bra sätt att bidra till en bättre miljö, säger han.

Annons

Drottningen ligger i en av lådorna längst ned, ombäddad av varma täcken. Hon äter bara drottninggelé som är gjord på den finaste honungen och måste vingklippas så att hon inte flyger i väg.

– Det gäller att ha koll på drottningen. Flyger hon i väg tar hon med sig hela samhället, säger biodlare Yngve Näsman.

Han har varit medlem i Bollnäs Biodlare i tjugo år och har nära 800 000 bin. På sommaren när det är fint väder och blommorna är utslagna är det mycket att göra för en biodlare, men på vintern går bina i dvala för att inte hungra ihjäl.

Alla bin har olika roller i bisamhället, som är mycket hierarkiskt uppbyggt. Drönarna är hanbin och de har bara en enda uppgift - att befrukta drottningen. Arbetsbina är honor som har olika arbetsuppgifter. Några är städare och hivar ut döda bin ur boet. Honungsbina tar hand om honungen och de som nått längst på karriärstegen är fältbin som samlar nektar ute på ängarna.

Yngve Näsmans bin levererar ungefär 30 kilo honung per säsong och samhälle. Favoritblomstern är vitklöver och rallarros.

– Bina gör stor nytta för miljön när de pollinerar växterna. Utan dem blir fruktskördarna mindre, säger han.

Eftersom det inte finns tillräckligt många biodlare i Sverige importeras mycket av vår honung i tunga lastbilstransporter från andra länder.

– Det känns onödigt när den egentligen finns precis runt hörnet, och lokalproducerad mat är ju i ropet nu.

Yngve blåser rök ur en kanna på kupan när han öppnar luckan och tar upp en honungskaka.

– Det är precis som att knacka på dörren. Bina blir lugna då.

När man ska ta honungen gäller det att hålla sig själv och bina lugna. Men Yngve är inte rädd, han säger att han nästan aldrig själv blir stucken.

– Många tror att bin är elakingar, men de är bara flitiga arbetsdjur.

Bollnäs Biodlare har i dag 30 odlare och ordnar varje år kurser på hösten för den som är intresserad av att skaffa sitt eget bisamhälle.

 

Mer läsning

Annons