Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visor för att hedra

/

I helgen kommer både kända trubadurer som lokala visartister spela på Loses Visfestival. På schemat står skivsläpp av en Olle Svensson CD och en hyllning till Joe Hill – hundra år efter skotten i Salt Lake City.

Annons

Festivalen kommer att äga rum den 17-18 juli, på Finnskogens utescen i Gustavsfors. I år är det för femte gången och festivalen arrangeras till minne av Bollnäs-poeten Olle Svensson.

Kurt Öberg är vissångare, tonsättare och festivalens general. Han är övertygad om att det kommer att bli en toppenhelg.

– Helgen kommer att innehålla två huvudteman. På fredagen är det Joe Hill och på lördagen är det Olle Svensson och smygpremiären av CD-skivan Dåren och stjärnan, berättar han.

På skivan har Kurt Öberg tillsammans med sju kollegor tonsatt 17 dikter av Olle Svensson. På lördag finns den tillgänglig att köpa för festivalens besökare trots att det egentliga skivsläppet sker i Stockholm i höst.

Det var i början av 80-talet som Kurt Öberg upptäckte diktaren och författaren och har sedan dess tonsatt många av hans dikter.

– Olle Svensson var den mest önskade diktaren i SR P1:s "Önskedikten" på 60- och 70-talet, säger han.

Poeten som tillhörde arbetarklassen trodde inte på att skriva politiskt som många skribenter gjorde under den tiden. Det medförde att han hamnade i medieskuggan. Just därför känner Kurt Öberg att det är viktigt att uppmärksamma honom.

Helgens andra stora tema blir Joe Hill, trubaduren som inspirerade världsnamn som Bob Dylan och John Lennon. Han är Gävlesonen som emigrerade till Amerika i slutet av 1800-talet.

I år är det 100 år sedan han greps och avrättades för mord på ytterst vaga grunder i Salt Lake City. Bakgrunden var hans politiska inflytande.

– Hans sånger hade stor kraft. Han var en fackföreningsagitator som uppmanade arbetarrörelsen till kamp för sociala rättigheter, bland annat tog han ställning för kvinnors rättigheter redan under 1800-talet, säger Kurt Öberg.

På lördag kommer han att hyllas med sånger och brev från hans tid i fängelse kommer att läsas upp.

Förutom skivsläpp och hyllning kommer visartister och trubadurer som Elona Planman, Sanna Carlstedt, flamencogitarristen Erik Steen och stand-up komikern Danny Gordon att medverka på festivalen.

– Nu hoppas vi bara på bra väder, säger Kurt Öberg.

Mer läsning

Annons