Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindstilla för vindkraften

De två viktiga parametrarna, kronan och elpriset, går åt fel håll. Nu rycker o2 Vindkompaniet i handbromsen och lägger ett flertal vindkraftprojekt på is. Den planerade vindkraftsparken i Tönsen är däremot inte hotad.

Annons

Trots det stora intresset för vindkraft och regeringens höga ambitioner råder det något av stiltje inom branschen just nu.

I en intervju i tidningen Dagens Industri säger o2 vindkompaniets vd, Staffan Niklasson, att det kraftiga kronraset kombinerat med sjunkande elpriser har gjort att det är svårt att få lönsamhet i vindkraftprojekt - och att många av de planerade projekten kommer att läggas på is.

I dagsläget finns det långt gångna planer på att bygga en vindkraftspark i Tönsen i Bollnäs kommun. Företaget har sökt tillstånd att bygga maximalt 57 vindkraftverk i området.

Frågan är hur det kommer att gå med det projektet nu?

Projektledare Jan Olof Dahlin säger att han inte är det minsta oroad. Vindkraftsparken i Tönsen ligger rätt i tiden och så fort de får ett positivt besked kommer de att börja bygga de 149,5 meter höga vindkraftverken.

- Eftersom vi ännu inte har något tillstånd kommer vi inte att kunna börja bygga förrän nästa år och då har säkert ekonomin hunnit stabilisera sig. Så jag är ganska övertygas om att det här kommer att gå i lås, säger Jan Olof Dahlin.

Men även om Tönsen-projektet inte tycks vara i farozonen så kan även branschorganisationen Svensk Vindenergi som har 100 medlemsföretag, konstatera att det har skett en rejäl bromsning redan nu.

Mer läsning

Annons