Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsprotest från Finnskogsriket

/
  • Kjell Söderlund , Curt Landin och Maths Östberg i föreningen Finnskogsriket är starkt kritiska till Bollnäs kommuns förslag till översiktsplan Tema Vindkraft.

Föreningen Finnskogsriket har lämnat ett yttrande om Bollnäs kommuns översiktsplan Tema Vindkraft. Finnskogsriket är starkt kritisk till planen. Bland annat efterlyses analyser av vad en omfattande utbyggnad av vindkraft får för konsekvenser för naturvård, friluftsliv, turism och kulturmiljö. Yttrandet omfattar med bilagor 133 sidor.

Annons

- Det här är den största planförändringen någonsin i Bollnäs historia, framhåller Kjell Söderlund, styrelseledamot i Finnskogsriket.

Kjell Söderlund framhåller också att planförslaget, omfattande 501 vindkraftverk på Bollnäs, Alfta och Ovanåkers finnskog, går emot tidigare politiskt beslut. Nämligen kommunstyrelsens arbetsutskott från 11/9 2008 att "kommunen är positiv till etablering av mindre vindkraftverk för enskilda och företag".

I sitt yttrande konstaterar Finnskogsriket att förslaget till översiktsplan innebär att Bollnäs kommun kommer att ha tre gånger så stort mål för vindkraft som Länsstyrelsen angett för hela Gävleborg.

- Var finns denna enorma avvikelse politiskt uttalad? När blev den beslutad? Av vilka?

- Boverket och Naturvårdsverket har i sina yttranden över vindkraft inte tagit någon ställning till turismen. Inte heller Länsstyrelsen har gjort det utan lämnat det till de enskilda kommunerna att väga in. Men det har inte gjorts i den här planen. Och det vill vi att man ska göra, framhåller Kjell Söderlund.

- I det här området finns det sju olika verksamheter inom besöksnäringen. Och de kommer utan tvivel att beröras om den här vindkraftutbyggnaden kommer till stånd. Sådant måste man titta på för det ger lokala jobb och pengar, konstaterar Curt Landin, medlem i Finnskogsriket och som tillsammans med Kjell Söderlund och ordförande Maths Östberg undertecknat yttrandet.

Finnskogsriket begär att planförslaget avvisas helt. Dessutom att man tar en "vindkrafts-time out" på två år och arbetar fram riktiga beslutsunderlag där även nollalternativ och samrådsalternativ analyseras och redovisas.

- Kommunen måste ta fram en markanvändningsplan. Vi är inte emot vindkraften som sådan. Men vi tycker att politikerna tydligt måste ange en strategi för vindkraft och en för besöksnäringen, framhåller Kjell Söderlund.

Mer läsning

Annons