Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa "onödig" genomfartstrafik

Tung genomfartstrafik bör förbjudas på Växbovägen mellan Glössbo och Arbrå – genom skyddsområdet för kommunens vattentäkt i Flästa.

Det anser kommunens trafikingenjör Lars Hammar, som vill att länsstyrelsen beslutar om ett förbud.

Annons

Lars Hammar ansvarar för de lokala trafikföreskrifterna i kommunen. Nu vill han att länsstyrelsen ska utfärda en föreskrift om förbud mot genomfart med tunga fordon på väg 651 – mellan riksväg 50 i Glössbo och riksväg 83 i Arbrå:

- Det finns redan ett förbud mot transporter med farligt gods på den här sträckan. Men nu vill vi få bort alla andra tunga fordon som inte behöver köra här, utan använder vägen som en genväg mellan Glössbo och Arbrå.

Tunga fordon, som har så kallade målpunkter i området – till exempel industrier eller skogsavverkningar – berörs inte av det tänkta förbudet.

- Det är okynnesåkningen, de som inte har något ärende i området, som vi vill ha bort, säger Lars Hammar. Jag bedömer att det kan handla om 20–30 lastbilar per dag, som skulle kunna köra riksvägarna 50 och 83 i stället.

Orsaken till det önskade förbudet, är att väg 651 passerar skyddsområdet för kommunens dricksvattentäkt i Flästa, sydost om Arbrå. Om färre lastbilar med stora dielsetankar passerar, så minskar riskerna för olyckor – där diesel kan läcka ut i grundvattnet och förorena dricksvattnet.

Mer läsning

Annons