Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på stugor i skidbacken

/
  • Så här ser konceptskissen för loftstugorna på Åsberget ut.    Copyright: Hanna Michelson
  • De planerade loftstugorna är ritade av arkitekt Hanna Michelson.    Copyright: Hanna Michelson
  • Lena Michelson och Staffan Michelson, ägare av Åsberget.

Tiden när det åktes slalom i Orfabacken är förbi, men flera entreprenörer ser nu till att Åsberget får liv på nytt.
– Vi vill göra Orbaden till centrum för livskvalité, säger Staffan Michelson, ägare till den tidigare skidbacken.

Annons

I somras berättade Ljusnan och Helahälsingland.se om planerna för Åsberget i Orbaden, Vallsta, där Orfabacken tidigare låg. Nu har det börja hända saker i den gamla skidbacken.

Staffan Michelson, som i somras tillsammans med sin hustru Lena förvärvade Åsberget på en fastighetsauktion, har ansökt om förhandsbesked för bygge av fyra loftstugor nära Åsbergets topp.

Läs också: Orfabacken väcks till liv igen

Enligt ansökan ska stugorna ligga avskilda från varandra och ha utsikt över Orsjön. Loftstugorna är ritade av arkitekten Hanna Michelson, dotter till Staffan och Lena Michelson.

– Stugorna står på ben och är inspirerade av Hälsinglands härbren. Tanken är att de ska byggas och hyras ut till sportfolk och andra människor som vill uppleva närheten till naturen och den fantastiska utsikten över landskapet och älven, säger Staffan Michelson.

Läs också: Äventyrspark på gång i Orfa

Staffan Michelson samarbetar direkt med företaget Organic Smash – som satsar på bryggeri, serverig och äventyrspark i backen – men han har även haft samtal och kontakter med flera andra företagare i närheten, bland annat Orbaden Spa & Resort och Tur o Ton i Hälsingland.

Läs också: Bröderna bygger bryggeri

– Vad det handlar om är att vi tillsammans vill hjälpa till att göra Orbaden till ett centrum för livskvalité och loftstugorna är tänkta att vara ett led i det arbetet, säger Staffan Michelson som betonar att det ännu inte är klart att stugorna kommer att bli verklighet.

– Vi har ju bara ansökt om ett förhandsbesked om bygglov hittills och om vi får ett positivt svar där så kommer vi att gå vidare. Vi har många idéer och spännande funderingar, men det är fortfarande för tidigt att säga var det hela kommer att landa. Sedan är vi väldigt beroende av att ha ett gott förhållande till våra grannar i Orfabyns samfällighetsförening, vilket jag känner att vi har fått. Även i övrigt känner jag att de närboende gillar det vi håller på med, och det hör till det allra viktigaste i allt det här.

Staffan Michelson har även varit med och bildat cykelklubben Åsberget CK, som är tänkt att ingå som en del i det sportutbud som håller på att växa fram på området.

– Sedan har vi haft väldigt trevliga samtal med Vallsta SK om att tillsammans arbeta för att kunna hålla bra leder och kanske förbättrade elljusspår, säger Staffan Michelson.

Mer läsning

Annons