Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill införa fritt skolval

/
  • Sjukvårdspartiets Kent Hedberg vid gamla SJ-området i Bollnäs. Han tycker att Gumpels är ett föredöme, men betonar samtidigt att hans parti inte motsätter sig ett arenabygge om det finansieras med privata medel.

I november för tre år sedan sprack den borgerliga koalition som då styrde Bollnäs. Sjukvårdspartiet, som ingick i samarbetet, fick skulden.

- Vi var naiva och trodde att den avsiktsförklaring vi gemensamt gjort skulle gälla, säger Kent Hedberg (SVP), i dag oppositionsråd.

Annons

Sjukvårdspartiet lyfte fram ett kommunalt återköp av Bollebacken och ett bevarande av Växbo skola som två av sina hjärtefrågor. Det fanns också ett preliminärt avtal mellan kommunen och ägaren av den alpina backen.

Men de borgerliga partierna irriterades över Sjukvårdspartiets utspel och sade upp den samverkan som inletts efter valet 2006. I stället tog Centern och Socialdemokraterna över.

- De fyra borgerliga partierna kastade ut oss när vi ville driva våra frågor. Vi var bara intressanta när de själva ville ha majoritet och makt. Det fanns ingenting av att ge och ta, hävdar Kent Hedberg.

- Frågan är om vi törs lita på några samverkansavtal om vi skulle få en ny invit.

Kent Hedberg uppfattade det som att Centern var pådrivande när det gällde att ställa Sjukvårdspartiet utanför.

Han är också förvånad över hur Centerns ledamöter svängt i exempelvis frågan om bevarandet av byskolorna.

- Under förra mandatperioden ville de ha de små skolorna kvar. Nu har de i stället varit med om att denna period lägga ned byskolorna i både Växbo och Växsjö. Det står i stark kontrast till vår politik som bygger på att behålla och utveckla de små skolorna. De är byarnas framtid och hopp.

Skolfrågorna har Kent Hedberg följt på nära håll eftersom han är ledamot i barn- och utbildningsnämnden och dess arbetsutskott. Han ser det som nödvändigt att skolområdet tillförs extra resurser.

- Det går inte att skära mer och klarar vi inte omfördelningen på andra sätt kan en skattehöjning ytterst bli nödvändig. Vi har trots allt Norrlands lägsta kommunalskatt i Bollnäs och en höjning är inte helt otänkbar. Men då ska vi också ha prövat andra möjligheter först.

Valet 2006 innebar Sjukvårdspartiets debut i kommunfullmäktige. Tidigare hade partiet i länet koncentrerat sig helt på landstings- och sjukvårdsfrågorna.

Kent Hedberg framhåller kopplingen till det ursprunget.

- Skol- och ungdomsfrågorna är viktiga för oss, men sjukvården och omsorgen finns kvar som stora profilfrågor. Vi viker inte från kravet om att Bollnäs måste få tillbaka ett riktigt akutsjukhus, inklusive BB. Trots att vi betalar samma landstingsskatt i hela länet så har vi inte vård på lika villkor. Här måste kommunen trycka på mer än nu.

- Men i kommunen måste vi samtidigt också se till att nu bygga upp en ny enhet för korttidsplatser och mellanvård för att avlasta våra äldreboenden och underlätta hemgång från sjukhuset. Där kan vi inte heller vänta längre.

Till det som irriterat Kent Hedberg mest de tre senaste åren hör satsningen på kulturkvarteret.

- Det ärendet har skötts väldigt illa och kostnadsöverdragen är sanslösa. Sjukvårdspartiet är det enda parti som motsatt sig projektet i den här storleken. Vi sa bara ja till den första etapp som byggde på att höja trafiksäkerheten vid Kulturskolan.

Men Kent Hedberg betonar att Sjukvårdspartiet samtidigt vill satsa på annan ungdomsverksamhet. Han tycker att verksamheten vid Gumpels på gamla SJ-området fungerar som ett föredöme.

- Vi vill också inrätta ett särskilt ungdomsråd för ett få bättre pejl på vilka önskemål som finns. Och vi vill ha fler kommunala sommarjobb för de yngre.

Mer läsning

Annons