Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vägval för den kommunala skolan

/

Att helt plötsligt befinna sig i en konkurrenssituation var en ny erfarenhet för kommunens skolpolitiker. När Lust och läras friskola startade och helt plötsligt dränerade den kommunala skolan på 240 elever innebar det ett brutalt uppvaknande.

Annons

Men barn- och utbildningsnämndens ordförande i Bollnäs, Jan Lahenkorva (S), ser inte slaget förlorat.

- Jag tror egentligen att den kommunala skolan är mer konkurrenskraftig än vad många tror, säger han. Nu hänger det på hur vi politiker hanterar situationen.

För om inte politikerna agerar rätt tror han att det finns en uppenbar risk för en segregerad skola i Bollnäs, en a-skola med aktiva och framgångsrika elever, samt en b-skola för de som blir över!

- Vi måste våga tänka framåt och inte hela tiden göra kortsiktiga besparingsåtgärder, säger han.

I Bollnäs handlar det i första hand om hur en sammanslagning av Granbergsskolan och Gärdesskolan ska se ut. Mängden elever som nu väljer friskolan Lust och lära gör det ekonomiskt ohållbart att fortsättningsvis ha två kommunala högstadieskolor i centrala Bollnäs.

I första läget planerades för en temporär sammanslagning på Granbergsskolan, medan en eventuell renovering av Gärdesskolan genomfördes. Från början pratades om 2011 men kommunens sparkrav på skolan och elevtappet till Lust och lära tvingar nu fram en sammanslagning redan i höst.

Det handlar om flera möjliga scenarion. Endera renoveras Gärdesskolan som en 7–9 skola och kan eventuellt också bli en del av visionen Campus Gärdet. Alternativet kan vara en permanent skola på Granberg.

- Väljer vi en permanent lösning på Granberg tror jag att vi lämnar marknaden öppen för Lust och lära, säger Jan Lahenkorva. Jag vill att en satsning på Campus Gärdet kommer igång så snart som möjligt. Vi måste ha en högstadieskola nära centrum, säger han.

Läs hela artikeln i tisdagens Ljusnan

Mer läsning

Annons