Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt att inte söka på eget initiativ"

/
  • Polisen sökte den försvunna flickan bland annat med helikopter och värmekamera. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
  • Frivilligorganisationen Missing People deltog i sökandet i Bollnäs. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Sökandet efter den femtonåriga flickan som i fredags anmäldes försvunnen i Bollnäs engagerade många. Men människor som på eget initiativ försöker hjälpa till kan innebära problem för polisen.

Annons

Medan sökningarna efter flickan fortfarande pågick i ett skogsområde nordväst om Bollnäs gick polisen via sin hemsida ut med en uppmaning till allmänheten att inte gå ut i skogen och söka på eget initiativ.

"Frivilliga som vill delta i sökandet hänvisas till parkeringen vid Bollnäs sjukhus klockan 01.30, där Missing People tillsammans med polisen kommer att organisera de frivilliga. Polisen är på väg med helikopter med värmekamera och därför ska ingen på eget initiativ vara ute i skogen och söka då det försvårar polisens arbete", löd formuleringen på polisens hemsida.

Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävleborg, utvecklar varför det är viktigt för polisen att folk inte börjar söka på eget bevåg. Enligt honom är det inte bara värmekameran som kan tappa i effektivitet – det gäller hela sökkedjan:

– Värmekamerans betydelse vid söksituationer finns det en övertro på. På vintern kan den vara bra, men på sommaren får den ofta problem. Så fort solen har gått upp så får marken liknande temperatur som en människokropp och då blir det inte effektivt att söka med värmekamera. Och så fort en människa har lagt sig ner och temperaturen börjar sjunka i kroppen så minskar också värmekamerans effektivitet.

I ett oorganiserat sökande är det i stället bristande dokumentation och förstörda doftspår som utgör de stora problemen, säger Mikael Hedström.

– När folk börjar söka på eget initiativ så dokumenterar man inte var man har varit, dessutom förstör man doftspåren för polisens hundar. Den som går in i terrängen och söker utan organisation, i iver att hjälpa till, kan i stället försena arbetet med flera timmar eller till och med dagar.

Vid en organiserad sökning finns en person från polisen som markerar på en karta vilka områden som genomsökts. Där dokumenteras exakt meterantal i både längd och bredd.

– Om det har skett oorganiserad sökning i ett område så måste man klassa det området som ej genomsökt.

Enligt Mikael Hedström så är hundpatruller ett av de viktigaste hjälpmedlen polisen har att tillgå vid sökinsatser som den i Bollnäs under den gångna helgen.

– Vi börjar alltid med hunden innan vi övergår till att skicka in människor i området och därför är det så viktigt att det inte sprungit en massa folk där som kan försvaga eller förstöra doftspår.

Frivilliga som hjälper till att söka efter försvunna människor är något som kan vara till stor hjälp för polisen, betonar Mikael Hedström. Men då måste det ske i organiserad form, till exempel via organisationen Missing People, som samarbetar med polisen.

Under sökandet efter femtonåringen i Bollnäs samlade Missing People kring 170 frivilliga.

– Missing People har vi inga problem att samverka med, vi tilldelar dem områden som ska sökas av. Missing People är en god resurs som bara blivit bättre och bättre med åren, i takt med att de har blivit bättre organiserade, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons