Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vem kommer att hålla hastigheten?”

/
  • Som taxichaufför tycker Hannah Elversson att hastighetsbegränsningen är bra. Men inte som privatperson – då går det för sakta.

I vinter kommer troligen hastigheten på de flesta 90-vägarna i Hälsingland att sänkas till 80 kilometer i timmen. En åtgärd som ska främja säkerheten.

Bra, tycker åkeriägare Helmer Gustafson, men tror inte ett dugg på att hastigheterna kommer att hållas.

Annons

Hastighetsgränserna på de svenska vägarna ska förändras. De flesta 90-vägar kommer att sänkas till 80 kilometer i timmen.

Så är det även i Gävleborg och Hälsingland. I oktober förväntas Vägverkets generaldirektör fatta beslut om förändringarna och redan i november är det dags att skylta om.

motiveringen. Vägarna och deras närmaste omgivning med diken, stenar och träd anses ha för dålig trafiksäkerhet för högre hastigheter än 80.

Helmer Gustafson driver Gustafsons Åkeri i Bollnäs. Han ska snart fylla 77 och har varit yrkeschaufför i 59 år.

– Personligen tycker jag att det är bra att hastigheterna sänks, det innebär mindre bränsleåtgång och färre olyckor om alla skulle följa de nya hastighetsbegränsningarna. Men tyvärr tror jag inte att det blir så.

– Håller alla hastighetsgränserna så är det ju inga problem. Men vilka kommer att göra det? Och ju saktare du kör desto fler tokiga omkörningar blir det. Tyvärr.

Hannah Elversson är 23 år och taxiägare sedan ett år tillbaka. Som yrkeschaufför tycker hon att sänkta hastigheter är bra – att det främjar trafiksäkerheten. Som privatperson gillar hon det inte alls.

– Det går alldeles för sakta. Ta sträckan mellan Enånger och Hudiksvall till exempel, där har man sänkt hastigheten till både 80 och 60 på vissa delar av sträckan. Där skapas det mycket irritation bland bilisterna.

Mer läsning

Annons