Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem har kört fort som...?

/

Spelmannen med bockfot och det ståtliga trädverket som smyckar rondellen i Kilafors har tippat. Nu ska konstverket tas bort och repareras.

Annons

- Det är jättesynd. Jag såg det när jag var på byn tidigare under torsdagen. I onsdags vid 19-tiden när jag passerade rondellen var utsmyckningen intakt, säger Sune Baggström, ledamot i Norlanderska stiftelserna.

Men någon gång under torsdagsdygnet har konstverket – som skapats av Näsvikenkonstnären Staffan Thelin och inspirerats av Hårgalegenden – tippat.

- Många kör för fort och upptäcker inte rondellen. Det är inte första gången någon kör så fort och snuddar trädet, suckar Sune Baggström.

I samband med invigningen av rondellen i juni 2009 överlämnades konstverket till Bollnäs kommun. Det blir nu kommunens uppgift att få konstverket intakt.

- Ja, jag hörde att den vält. Jag har inte sett det själv utan fått det berättat för mig. Det är nu kommunens ansvar att ta bort konstverket och se till att det blir lagat, säger Bollnäs gatuchef Ylva Jedebäck Lindberg.

Konstverket ska tas bort så snart som möjligt och det är skadorna som får avgöra vem som får laga det.

- Har skadan skett i upphänget mellan spelmannen och trädet kan vi säkert fixa det, annars får vi kontakta konstnären. Vad det kommer att kosta är för tidigt att säga. Vi har i alla fall gjort en skadeanmälan till polisen, säger hon.

Utsmyckningen i rondellen består av fyra hambodansande par, en tall och en fiolspelande spelman med bockfot. Den sistnämnde, som enligt Hårgalegenden, är hin onde själv, väckte livlig diskussion.

Men Norlanderska stiftelserna, Hanebo Framtid och Bollnäs kommun lät även Kilaforsborna att säga sin mening genom förslagslådor vid Ica och Konsum. Där fanns tre olika förslag till utsmyckning och även en tom ruta för egna förslag. Bland de förslagen fanns en hälsingebock och Zlatan Ibrahimovic.

Mer läsning

Annons