Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten – en väckarklocka

/

Miljöpartiet i Bollnäs har föryngrat sin fullmäktigelista rejält i årets val. 24-årige säljaren Joel Tidén – som toppar listan – är 43 år yngre än förstanamnet i kommunvalet 2006.

Och han beskriver sig som grön i dubbel bemärkelse.

Annons

För två år sedan engagerade sig Joel Tidén i Miljöpartiets ungdomsorganisation Grön Ungdom. Det var riksdagsledamoten Bodil Ceballos förtjänst:

- Hon kom till folkhögskolan i Bollnäs och talade om växthuseffekten – och jag berättade för henne att jag hade röstat på Miljöpartiet i förra valet. Efteråt släpade hon med mig till partiexpeditionen – och vips hade jag startat Grön Ungdom.

I dag är Grön Ungdom vilande i Bollnäs – och Joel Tidén har blivit moderpartiets huvudkandidat till kommunfullmäktige.

- De andra pushade upp mig och ville väl ha nytt blod i partiet. Och jag tycker det är ganska kul med politik och ser det som en skola, där jag vill lära mera.

Att han röstade på Miljöpartiet 2006 var ingen slump.

- Miljön har alltid spelat roll för mig och under skoltiden var jag med på Miljötinget. Växthuseffekten tog jag till mig redan som 13-åring och ju mer jag läste om Miljöpartiet, desto bättre gillade jag partiet. Miljöfrågorna finns ju med i allt vi gör.

I förra valet förlorade partiet ett av sina två mandat i kommunfullmäktige.

- Det hoppas vi få tillbaka nu – och helst fler än så. Men sju mandat räcker, för vi har inte fler namn på listan.

Nummer två på listan är sambon Isabella Hämberg – snart 19 år. Så med två mandat för MP kan både Joel Tidén och hans sambo bli fullmäktigeledamöter.

I Bollnäs har partiet inte märkt så mycket av språkröret Maria Wetterstrands popularitet i storstäderna.

- Några nya medlemmar har väl tillkommit – och vi försöker hitta någon som kan dra igång Grön Ungdom igen. Men vi sju på listan får verkligen jobba.

2006 var Per-Olof Åberg förstanamn på Miljöpartiets lista i Bollnäs. Han sade nej till detaljplanen för Brotorget ett år senare – och det planerade galleriabygget beskrev han som ett "kommersiellt tempel".

Joel Tidén är inte lika kritisk till den tänkta affärsetableringen.

- Torget blev inte så jättebra och jag vill inte försvara att det såldes. Och jag vill inte ha ett "småstadssyndrom", där positiva politiker hoppar ur skorna och agerar utan att tänka sig för. Men jag tror ändå att det behövs något som kan få ungdomar att stanna kvar här efter skolan.

En bandyarena i centrum är han däremot tveksam till – trots att han gillar bandy.

- Det är pengafrågan som oroar, att det läggs ner pengar som inte finns och att allt faller ihop som ett korthus förr eller senare.

Joel Tidén gillar verkligen Bollnäs, där han är född och uppvuxen – och vill bo kvar.

- Det där med "Sveriges fulaste stad" stämmer inte. Bollnäs är en mysig småstad, med nära till allt och fina grönområden. Och här har jag hela mitt sociala kontaktnät.

Trots att han är ung och grön i politiken, känner Joel Tidén ingen osäkerhet inför att ställa sig i talarstolen i stadshuset. I gymnasiet gick ha estetiska programmet, med inriktning dans och sång:

- Det var roligt, men inget jag vill ha som jobb. Men jag har stor nytta av utbildningen i jobbet som säljare – och jag har inga problem med att prata inför folk.

Mer läsning

Annons