Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växbobarnens skolskjuts upprör

/
  • Patrik Halvarsson lovar att göra allt han kan för att låta barnen gå kvar på Kilbergsskolan.

Barnen från Växbo kan tvingas byta skola.
På onsdag ska frågan behandlas av barn- och utbildningsnämnden.
– De har redan blivit upprivna från Växbo skola, de ska inte behöva bli det igen, säger föräldern Patrik Halvarsson.

Annons

När Växbo byskola lades ned inför höstterminen 2008 lovade politikerna att barnen fick välja om de skulle flyttas till Rengsjö- eller Kilbergsskolan, med bibehållen skolskjuts. Nu riskerar det löftet att omkullkastas.

Det som kan hota Växbobarnens skolskjuts är barn- och utbildningsnämndens beslut om förändrade skolskjutsregler. De nya reglerna ger endast rätt till skolskjuts till närmaste kommunala skola. Enligt nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) kan därmed kommunlagens bestämmelser innebära att det tidigare löftet strider mot författningen.

– I det här fallet handlar det inte om besparingar, eftersom Växbobarnen måste ha skolskjuts till den ena eller den andra skolan. Problemet ligger troligtvis i kommunlagen, som gör att vi inte kan särbehandla en viss grupp, säger han.

Enligt honom blir det lagda beslutet om besparingar för skolskjutsen verkningslöst om Växbobarnen även i fortsättningen ska få gratis skolskjuts till Kilbergsskolan. För om det beslutet ska gälla måste kommunen även ge övriga barn skolskjuts till valfri skola.

Det aktuella tjänstemannaförslaget ska tas upp vid barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på onsdag den 14 oktober.

Mer läsning

Annons