Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växbo ska leva upp genom samarbete

/
  • Ankracet i Växbo är bara början på det samarbete som Patrik Halvarsson och Per Johansson ser framför sig.

Förra året var det premiär för midsommaraftonens spännande ankrace vid Växbo kvarn. Även i år flyter ankorna ner mot kvarndammen och samarbetet mellan Växbo IF och Per Johansson, krögare på Växbo krog, har gett blodad tand.

Annons

- Till årets race har vi redan sålt närmare 600 ankor, säger Patrik Halvarsson.

För den nätta summan av 50 kronor köper man en av de plastankor som sedan släpps ner i ån cirka 300 meter från Kvarndammen och mållinjen vid Växbo kvarn. Reglerna är enkla, första anka över mållinjen vinner första pris.

- Midsommarfirandet vid Växbo kvarn har lång tradition, berättar Per Johansson. Det har hållit på i 25 år men de senaste åren har intresset ökat markant och i fjol var det över 700 besökare.

Men det krävs mycket jobb och för Per Johansson går det inte att genomföra utan hjälp. Detta samtidigt som Växbo IF var i behov av pengar för att föreningen skulle leva vidare.

- Vi hade kommit till en punkt där vi nästan kände att vi gått in i väggen, säger Patrik Halvarsson, Växbo IF. Vi behövde intäkter, men för att få in pengar krävs ideella krafter.

Han berättar att föreningen tidigare dragit in pengar på arrangemang som höstmarknaden i Bollnäs och Rockweekend i Kilafors. Men pengarna gick rakt in i föreningen och till slut kände folk att de inte själva fick ta del av vinsten. Då blev det svårt att få någon som engagerade sig och Växbo IF insåg att de måste hitta nya vägar för att få med sig hela byn igen.

- Det var då vi tog kontakt med Per här på Växbo krog och i samband med det kom det fram idéer som det här med ankracet.

Att föreningar hjälper till vid olika arrangemang är inte ovanligt, men att en privat näringsidkare samarbetar med en idrottsförening är ovanligare.

- Vad jag vet är det här samarbetet unikt, säger Per Johansson.

Mer läsning

Annons