Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenläcka i Vallsta tvingar förskola att flytta

Lissgårdens förskola blev på måndagen utan vatten efter den stora läckan i Vallsta under helgen. Därför flyttar förskoleverksamheten till Nyhemsgården under några dagar.

Annons

Under måndagen körde Helsingevatten en tank till förskolan och verksamheten rullade på genom att personalen fick hämta vatten i hinkar för att klara av toalettbesök och annat. Men på tisdagsmorgonen fick barnen och personalen i stället åka till Nyhemsgården i Arbrå, en förskola som är välbekant för många av barnen då de brukar gå där på sommaren när Lissgården har stängt.

– Vi har ett trettiotal barn sammanlagt, men nu är det sportlov och många barn är lediga, så det var inte så många barn som blev berörda, berättar förskolechef Maria Nyhammar och konstaterar att det var tur i oturen att vattenläckan inträffade helgen innan sportlovet.

Läs också: Vattenläckan i Vallsta är lokaliserad

Hon har regelbunden kontakt med Helsingevatten och deras prognos är att Lissgården kommer att vara utan vatten till och med onsdag. Förskolan bör därmed kunna öppna igen på torsdag.

Personalen har varit i kontakt föräldrar till de berörda barnen på förskolan.

– De tycker att det är bra att vi kan ordna det så här. Alla är förstående.

Att man snabbt kunde flytta Lissgårdens verksamhet till Nyhemsgården har sin bakgrund i en annan händelse i höstas.

– Det var utkylt på Lissgården en dag. Pannan hade gått sönder och då gjorde vi upp en plan för hur vi ska agera om vi inte kan vara i lokalerna, säger Maria Nyhammar.

Den gången räckte det dock med att ta fram liggunderlag och tränga ihop verksamheten tills värmen kom tillbaka lite senare under dagen.

Vattenläckan har uppstått på en huvudledning.

– Det är tjäle i backen, så vi tinar den i dag (tisdag), så gräver vi och lagar i morgon. Vi får se hur den har gått av, men eftersom den är i gjutjärn har den säkert gått rakt av, så som de brukar, säger Anders Jedebäck-Lindberg hos Helsingevatten som är ansvarig för ledningsnätet i bland annat Vallsta.

Läs också: Vattenläcka i Vallsta – allmänheten uppmanas hjälpa till: "Det går åt extremt mycket vatten"

Helsingevatten och de boende i Vallsta har haft dubbel tur i oturen när det gäller vattenläckan. Den har nämligen uppstått mellan två ventiler.

– Ventilerna sitter gynnsamt, så vi leder vattnet runt.

Förutom Lissgården är det bara delar av skolan som är utan vatten. Och eleverna har ju sportlov denna vecka.

Anders Jedebäck-Lindberg berättar att mycket av ledningsnätet byttes ut, från gjutjärn till plast, under 1990-talet.

– Den här ledningen är inte utbytt, men den finns med i våra listor för utbyte.

Mer läsning

Annons