Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värstingvinter för bilbärgare

/

Jourtelefonen skräller till: "Assistanskåren Taisto". Bilbärgare Inkinen lyssnar, skjuter vant in ett par frågor, noterar i ett litet häfte och lovar att komma direkt. Direkt, alltså. Det hör inte till vanligheterna att Taisto Inkinen kan assistera så där alldeles omedelbart.

Annons

Den som ringer har tur. Normalt är Taisto Inkinen "alltid" ute på jobb. Men då det här samtalet kommer sitter han i ett fikarum i Bollnäs och har småsensationellt nog inget annat som väntar.

Den senaste månaden har telefonen gått varm i svinkylan. Det handlar om starthjälp, trasslande batterier, avåkningar, olyckor och verkstadstransporter.

I Autobärgning AB, som Tapio driver tillsammans med sin fru Anne-Marie, finns två flakbärgare och en så kallad "tungbil". Tungbilen tar hand om lastbilar och bussar och har en bärgningsvajer som är 26 mm - kraftiga doningar.

För ordinära personbilar räcker det bra med flakvagn och en bärgningsvajer om tio mm.

Taisto Inkinen kan knappt minnas när det var så här kallt så länge och så mycket att göra. Han är rustad, rejält, för kylan. Nästa jobb kan vara komplicerat och ta många timmar.

- Brukar säga att ingen jobbar så snabbt som jag, säger Tapio och småskrattar. Ju snabbare jag fixar ett jobb desto fortare kommer jag in i bilvärmen igen.

Bilbärgarens råd till den som får motorstopp mitt i natten i tjugogradig kyla är kort och kärnfullt:

- Stanna i bilen. Ring efter hjälp. Öppna i n t e dörrarna, kylan strömmar in blixtsnabbt.

 

 

 

Mer läsning

Annons