Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårrus på tippen

/
  • Femårige Viktor Brunkes, från Alfta, var en av många som under fredagen besökte soptippen i Bollnäs.

Kristi himmelfärds dag är årets stora städdag. En ledig dag mitt i veckan som många använder till vårstädning. Fredagen är klämdag och då passar alla på att slänga sina sopor.

Annons

Köerna ringlar långa till Sävstaås avfallsstation i Bollnäs. Just den här fredagen är den mest hektiska dagen på hela året för personalen som jobbar där.

- Så här är det varje år, folk vårstädar trädgårdar och garage på torsdagen och sedan kommer de hit med allt skräp, säger Bosse Andersson platschef på Borabs avfallsstation i Bollnäs.

Normalt lämnar varje individ som besöker tippen på Sävstaås omkring 85 kilo och varje dag brukar i snitt 150 – 180 personer besöka anläggningen. Den här dagen rör det sig om mellan 600 och 700 besökare som var för sig lämnar cirka 100 kilo vardera. Trycket är mångdubbelt hårdare än vanligt.

Det gäller att det går undan och att besökarna rinner igenom i en strid ström. Annars börjar snart irritationen att märkas i köerna. I år försökte man motverka irritationen genom att sätta upp ett litet tält vid infarten ute vid landsvägen. Där stod Håkan Andersson och Linda Jonsson och delade ut tipslappar till besökarna.

- Ett litet kryss att fylla i och så kan de vinna något också, säger Håkan Andersson. Förhoppningsvis går det lättare att vänta på sin tur om man har något att göra under tiden.

Mer läsning

Annons