Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens band på turné - besöker Bollnäs

/

Fjorton individer, sju nationer, tre kontinenter – ett band. Högaktuella Världens Band har precis släppt sitt sjuspåriga debutalbum Transglobal Roots Fusion. Just nu pågår höstturnén No Borders Tour i Skandinavien, och nästa år stundar en Indienturné. Men först gör de ett stopp på Bollnäs Kulturhus och Folkstorm lördagen den 21 november

Annons

Anna Möller spelar fiol och sjunger i Världens Band, liksom i det svenska folkmusikhoppet Kolonien som även är grundare till projektet.

Världens Bands hemstad är hela planeten Tellus. De bildades hösten år 2012 och består av musiker från Sverige, Senegal, Indien, Frankrike, England, Scotland, Israel och Tunisien. Projektet sattes i gång på initiativ av medlemmarna i bandet Kolonien som består av Anna Möller, Erik Rask, Arvid Rask och Mischa Grind. Medlemmarna var med på världsmusiklägret Ethno World i tonåren och fick inspiration från det konceptet, berättar Anna.

– Ethnoprojektet finns i många länder och går ut på att unga musiker från hela världen träffas en eller två veckor på läger, här i Sverige i Rättvik, och lär varandra låtar och spelknep.

– Vi har varit med både som deltagare i tonåren och nu för tiden som ledare. Grundidén till Världens Band kommer därifrån, tanken var att det vore roligt att träffas mer än någon vecka, och skapa något som består. Att den tanken nu är verklighet känns helt otroligt. Vi repar projektbaserat och skickar filer till varandra över internet.

De ville ha något som inte fanns, ett nytt big band som spelar världs- och folkmusik tillsammans med musiker från olika kulturella, ekonomiska, religiösa och politiska bakgrunder.

– Vi vill utmana normerna och använda musiken som ett fredligt vapen för att visa på likheter, skapa relationer mellan olika kulturer och förståelse i den internationella debatten över gränserna. Vårt språk är musiken. Det är så viktigt, speciellt nu i dessa tider. Det känns häftigt att vi gör något för att påverka som är så konkret, Världens Band öppnar fler hjärtan.

Låtarna på nya skivan Transglobal Roots Fusion tar utan tvekan lyssnaren med på en fartfylld resa där ingen lämnas oberörd. I Krafthalling hörs riviga fiolslingor, afrikansk kora, franskspråkig punksång följt av growlvrål och indiska slagverk. Det finns inga musikaliska gränser i Världens Band.

– Vi har arrangerat och gjort om många traditionella folkmusiklåtar, men nu har vi även skrivit eget material tillsammans som inte alls har någon etikett. Det handlar om att inte låta sig begränsas i musiken, eller i livet. Alla vi fjorton musiker är som experter på sin egen tradition och spelsätt, vi berikar varandra till något helt eget.

Den 21 november spelar Världens band på Folkstorm, Bollnäs Kulturhus. Under kvällen spelar också bland annat Folktinget och den antinationalistiska feministiska fiolduon Sara & Samantha.

– Vi längtar mycket efter just den här kvällen. Sara & Samantha är lika grymma varje gång, kul att de ska spela också. Den här kvällen blir också en laddad happening för allas rätt att finnas till skulle jag säga. Vår ljudtekniker kommer från Järvsö, och har pratat gott till oss om det här Kulturhuset i Bollnäs.

Världens Band är inte bara ett band, de är en upplevelse.

– Folkstorm kommer att bli helt fantastiskt, säger Anna Möller.

Mer läsning

Annons