Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargskytten ingen varghatare

/
  • Jan Kjellberg jagar mycket – även älg, rådjur och vildsvin i Baltikum, där det finns betydligt mer varg än i Sverige. Avskjutningen av varg är också större där, påpekar han.

Bollnäsbon Jan Kjellberg sköt den sista av de tre vargar som fick skjutas i Gävleborgs län under årets licensjakt.

- Jag är ingen varghatare, säger han.

Annons

Licensjakten på varg avslutades för Gävleborgs del vid 14.30-tiden på trettondagsaftonen. Då hade Jan Kjellberg skjutit en varghona vid Kölsjön, sydväst om Gruvberget på Bollnäs finnskog.

Det var en alfahona och licensjakten har kritiserats i efterhand, bland annat för att skjutna alfahonor haft valpar.

- Men man vet ganska säkert att åtta månader gamla vargar redan har separerat från föräldrarna och jagar självständigt. Och de bor inte i någon lya längre, säger Jan Kjellberg.

Jan Kjellberg – som också är en framgångsrik pistolskytt – har jagat i drygt 50 år. Vargstammen måste begränsas, inte bara för konkurrensen med jägarna om viltet, anser han.

- Vargar ska vi ha och högst 210 vargar i landet (som regeringen beslutat) är en acceptabel nivå. Men det är inte rimligt att nästan alla ska finnas i tre län – Gävleborg, Dalarna och Värmland. Ingen skulle acceptera att vi hade lika många i övriga län också.

Den aktuella debatten om jakten är obalanserad, anser Kjellberg.

- Jag hatar inte vargar, men jag vill balansera debatten. Jägarnas åsikter kommer inte fram och den som försvarar vargjakt utsätts för personhot. Men jag är inte rädd för det heller – jag har gjort något fullständigt lagligt, som genomförts på ett professionellt sätt efter regeringsbeslut och reglerats av Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Så den som vill kritisera, får kritisera myndigheterna i stället.

Läs hela artikeln i måndagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons