Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghat – inte bara tokiga gubbar

/
  • Gillis Herlitz har, tillsammans med Per Peterson, skrivit en bok om vargkonflikter.

Vargen väcker starka känslor hos både förespråkare och motståndare. Ett fascinerande fenomen som etnologerna Gillis Herlitz och Per Peterson skriver om i boken: Vargen – kramdjur och hatobjekt.

Annons

- Jag lever själv i akademiska kretsar där vargkramarna är i majoritet, konstaterar Gillis Herlitz. Just därför tyckte jag att det var viktigt att klargöra att varghat inte bara handlar om några tokiga gubbar som sitter och trycker ute i skogen.

Utan att själva ta ställning för eller emot, har författarna försökt förstå hur båda sidor egentligen resonerar och vilka drivkrafter som eldar på den hätska stämningen. De tror det beror på flera djupgående faktorer.

Varghatarna uppfattar sig som en del av naturen, där man själva lever och verkar. Det är en värld där man inte har haft varg på etthundra år och när vargen kommer tillbaka skapar den kaos och oordning. Vargkramarna ser i stället naturens gång som något människan inte ska lägga sig i. För dem är naturens ordning ofelbar och återinförandet av vargen är att bringa ordning i kaoset. Resultatet blir ett kulturmöte mellan två sanningar och två verklighetsuppfattningar.

De allra flesta befinner sig i gråzonen mellan vargkramare och varghatare, men det är fundamentalisterna som hörs. Gillis Herlitz och Per Peterson har studerat motpolerna och funnit att båda är rörande överens om statens oförmåga att fatta riktiga beslut och förenas av konspirationsteorier, den ena värre än den andra.

Båda sidor slår emellertid vakt om sina "sanningar" och varje utspel möts med vilda protester från motståndarna. Herlitz och Peterson har ingen lösning på problemet. Men för att debatten ska kunna bli nyanserad och leda någonstans krävs att både varghatare och vargkramare sätter sig ner och på allvar försöker förstå varandra. Dagens ställningskrig kommer knappast att leda till några vettiga beslut.'

- Man måste ha respekt för varandras åsikter och uppfattningar, säger Gillis Herlitz. Även om man inte delar dem.

Mer läsning

Annons