Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren spricker fram längs vägarna

/

En lång och kall vinter börjar närma sig sitt slut, men det sker inte helt utan friktion. När tjälen går ur backen börjar vägarna att röra sig och helt plötsligt dyker det upp både sprickor och hål i körbanan.

Annons

- Visst är det mer sprickor än normalt, säger Tomas Johansson, på Peab.

Peabs Driftområde Bollnäs ansvarar för 90 mil av de större vägarna runt om Bollnäs. Väg 50 från Söderhamn till strax väster om Bollnäs och riksväg 83 från Karsjö i norr till E4 i söder samt många mindre vägar som ansluter till de större genomfartslederna.

Och just nu har de en hel del att hålla koll på. Det största problemet är sprickor i vägarna. Sprickor som kanske inte är så farliga för bilister men mycket väl kan ställa till det för både cyklister, mopedister och motorcyklister.

- Vissa av sprickorna är så stora att de också kan drabba gående om de inte är försiktiga, säger Tomas Johansson.

På en del vägsträckor, till exempel Åsbackavägen från riksväg 83 i Röste, är sprickorna så breda att man kan få ner hela handen i skrevorna. Där kan smala däck mycket väl halka ner och det är heller inte så mycket att göra åt dem. Det är bara att vänta på att marken sätter sig igen. Då kommer de flesta av dem att gå ihop av sig själv.

Fast allt har ett slut och om våren fortsäter i samma takt som tidigare kommer snart vägarna att vara som vanligt igen.

- Om två – tre veckor har nog marken satt sig igen, tror Tomas Johansson på Peab.

Och för trafikanterna längs vägarna finns det fler vårtecken. I dag är det sista dagen som man enligt lag måste ha vinterdäck på bilarna. Vill man så kan man naturligtvis vänta ända till den 15 april med att byta och om man kan befara vinterväglag ännu längre får man behålla dem på ändå längre.

Mer läsning

Annons