Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla sadlar blev stulna

/
  • På onsdagen undersökte polisens tekniker den uppbrutna dörren till Nytorps sadelkammare.

Samtidigt som eleverna på Nytorps naturbruksgymnasium firade vårbal passade någon på att bryta sig in i sadelkammaren på skolans ridhus. Fyra sadlar till ett ungefärligt värde av 60 000 kronor blev stulna.

Annons

Dagen efter balen blev ingen rolig dag i stallet vid Nytorps ridhus. När personalen kom dit på morgonen märkte de direkt att någon brutit sig in i stallets sadelkammare. Och personalen de menar att det inte kan ha varit vem som helst som har brutit sig in i sadelkammaren.

- Den som gjorde det här viste vad han eller hon var ute efter, säger Camilla Roos som är instruktör i ridhuset.

Stallet i sig måste hållas olåst för att man ska kunna få ut hästarna om det börjar brinna, men alla andra dörrar till förråd och liknande utrymmen är låsta.

- Och eftersom inga andra dörrar blivit uppbrutna så måste tjuven ha vetat i vilket utrymme sadlarna fanns, fortsätter Camilla Roos.

Det var heller inte vilka sadlar som helst som blev stulna utan de fyra dyrbaraste.

- Det här känns inte alls roligt, säger Magnus Skäryd, lärare på skolan. Den som har stulit sadlarna visste vad han gjorde och måste ha haft kunskap om att just de här sadlarna var de värdefullaste.

För skolan innebär stölden mer besvär än bara den ekonomiska biten.

- Det här innebär ju att fyra hästar nu är utan sadlar och att de inte kan ridas, konstaterar Camilla Roos. I slutänden drabbar det eleverna som inte får rida så mycket som de ska.

Magnus Skäryd förklarar att det kan komma att dra ut på tiden innan några nya sadlar blir inköpta.

- De här sadlarna är specialtillverkade för just de här hästarna och passar som "hand i handske" för just dem. Risken är att vi måste ta med oss hästarna och åka till Stockholm eller Uppsala för att prova ut nya sadlar.

På onsdagen kunde polisen säkra misstänkta hjulspår utanför stallet och senare under dagen undersöktes även sadelkammaren av kriminaltekniker.

Mer läsning

Annons